Grandperret, Patrick


Grandperret, Patrick
(October 24, 1946, Saint-Maur-des-Fossés, Val-de-Marne, France - )
   Having graduated from the ESSEC in 1969, he took part in the Kawasaki motorcycle racing cup (1972-1973) and then produced and directed documentary shorts and feature films (La Coupe Kawasaki; Regards sur Jean-Pierre Beltoise; Première à Villeneuve sur Lot). He successively was a still photographer (1973 Bel Ordure, Jean Marboeuf; 1975 La Fille du Garde-Barrière), second assistant director (1976 Le Voyage de Noces, Nadine Trintignant), first assistant director (1977 La Dentellière / Die Spitzenklopperin / USA: The Lacemaker, Claude Goretta, France / Switzerland / West Germany; 1979 Le Maître-Nageur, Jean-Louis Trintignant; Passe ton bac d'abord / UK and USA: Graduate First, Maurice Pialat; 1980 Loulou, Maurice Pialat; Deux Lions au Soleil, also delegate producer, Claude Faraldo; 1984 Frevel, Peter Fleischmann, West Germany / France), editor (1986 Quand je serai jeune, short, Yann Dedet), producer (1986 La Photo / I Photographia, Nico Papatakis, France / Greece; 1990 Dette de Jeux, short, Stéphane Caruel; Frères de Sang, short, Pierre Hanau; La Malette noire, short, André Prevot; Trois Fois rien, short, Guil­laume de Seille; Trois Années, as executive producer, Fabrice Cazeneuve; La Vie des Morts, medium-length, as executive producer, Arnaud Desplechin; 1991 Une Vie rêvée, short, Ida Palomba; 1993 Morasseix!!!, TV, also actor, producer, underwater camera operator, Damien Odoul; 1994 Cinq à sec, short, Jacky Katu; 1997 Des Souvenirs vagues, short, Philippe Rony; 1999 Beau Travail also camera operator, Claire Denis), actor (1993 De Force avec d'Autres, Simon Reggiani; 1994 J'ai pas Sommeil / UK: I Can't Sleep / USA: I'm Not Sleepy, Claire Denis; 2002 MischkaF Jean-François Stévenin), camera operator (2000 Des Morceaux de ma Femme, short, Frédéric Pelle), and cinematographer (2000 La Nuit des Indiens, short, Georges Zsiga; 2006 Mon Ami, tout va à la Décharge, short, Yvonne Kerouedan).
 Filmography
1974 ◘ Regards sur J.P.B. (documentary; short; also screenwriter)
1977 ◘ Le Crime de Monsieur Marcel (short; also screenwriter)
1981 ◘ Courts Circuits (also co-screenwriter, co-dialogist, producer)
1990 ◘ Mona et moi (also screenwriter, dialogist, producer)
1993 ◘ L'Enfant Lion (also co-producer; shot in 1990-1991)
        ◘ Le Maître des Eléphants (also co-screenwriter)
        ◘ Les Victimes (also co-screenwriter)
2000 ◘ L'Air et le Feu (short; also screenwriter, cinematographer)
        ◘ Viens mon Ange (short; also screenwriter)
        ◘ Révolution (also screenwriter, cinematographer)
        ◘ Partenaires (also screenwriter, cinematographer)
        ◘ La Conteuse (also screenwriter, cinematographer)
2006 ◘ Meurtrières (also co-screenwriter, camera op­erator, cinematographer)
 Television Filmography
1997 ◘ Inca de Oro
1999 ◘ Couleur Havane (also co-screenwriter)
2002 ◘ Clara cet Eté là
2004 ◘ Commissaire Valence (episode "L'Amour d'un Flic")
2005 ◘ Commissaire Valence (episodes "Le Môme", "Vengeances")
        ◘ Commissaire Moulin (episode "Affaires de Fa­mille")

Encyclopedia of French film directors . . 2011.

Look at other dictionaries:

  • Patrick Grandperret — est un réalisateur français né le 24 octobre 1946. Filmographie sélective Acteur 1993 : Morasseix!!! : Le photographe 1993 : De force avec d autres : Le psychanalyste 1994 : J ai pas sommeil : Abel 2002 :… …   Wikipédia en Français

  • Patrick Bouchitey — au festival de Cannes 1991. Données clés Naissance …   Wikipédia en Français

  • Festival de Cannes 2006 — Anexo:Festival de Cannes 2006 Saltar a navegación, búsqueda La 59ª edición del Festival Internacional de Cine de Cannes tuvo lugar entre el 17 y el 28 de mayo de 2006. Contenido 1 Palmarés 2 Jurado de los largometrajes 3 …   Wikipedia Español

  • Liste des épisodes de La Vie est à nous — Cette page donne la liste des épisodes de la série télévisée La vie est à nous. Sommaire 1 Épisode 1 : Majeurs et vaccinés 2 Épisode 2 : Nouveau départ 3 Épisode 3 : Le secret …   Wikipédia en Français

  • Liste des épisodes de La vie est à nous — Cette page donne la liste des épisodes de la série télévisée La vie est à nous. Sommaire 1 Épisode 1 : Majeurs et vaccinés 2 Épisode 2 : Nouveau départ 3 Épisode 3 : Le secret …   Wikipédia en Français

  • Saison 2 de La Vie devant nous — Liste des épisodes de La vie est à nous Cette page donne la liste des épisodes de la série télévisée La vie est à nous. Sommaire 1 Épisode 1 : Majeurs et vaccinés 2 Épisode 2 : Nouveau départ 3 Épisode 3 : Le secret …   Wikipédia en Français

  • Saison 2 de La vie devant nous — Liste des épisodes de La vie est à nous Cette page donne la liste des épisodes de la série télévisée La vie est à nous. Sommaire 1 Épisode 1 : Majeurs et vaccinés 2 Épisode 2 : Nouveau départ 3 Épisode 3 : Le secret …   Wikipédia en Français

  • Guide des épisodes de La vie est à nous — Cet article présente le guide des épisodes de la série télévisée La vie est à nous. Sommaire 1 Épisode 1 : Majeurs et vaccinés 2 Épisode 2 : Nouveau départ 3 Épisode 3 : Le secret de Nicolas …   Wikipédia en Français

  • Meurtrières — Directed by Patrick Grandperret Produced by Patrick Grandperret Written by Patrick Grandperret Frédérique Moreau Starring Hande Kodja Céline Sallett …   Wikipedia

  • Serie in Schwarz — Filmdaten Deutscher Titel Serie in Schwarz Originaltitel Suite Noire Produ …   Deutsch Wikipedia

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.