Hansel, Marion


Hansel, Marion
(Marion Ackerman / February 12, 1949, Marseille, Bouches-du-Rhône, France - )
   She spent her childhood in Antwerp. After studying dramatic art in Brussels, in New York (Lee Strasberg Actor's Studio), and at the Paris-based Fratellini circus, she played onstage and on TV. She turned a director in 1977.
 Filmography
1977 ◘ Equilibres (short; also screenwriter; Belgium / France)
1979 ◘ Sannu (short; Belgium)
        ◘ Rakti (short; Belgium)
        ◘ Hydraulip II (short; Belgium)
        ◘ Gongola (short; Belgium)
1982 ◘ Le Lit / Het Bed (Belgium / France)
1985 ◘ Dust (also screenwriter, adapter; Belgium / France)
1987 ◘ Les Noces barbares / UK and USA: The Cruel
        ◘ Embrace (also screenwriter, adapter; Belgium / France)
1989 ◘ Il Maestro / Musical May (also screenwriter, adapter; Belgium / France)
1992 ◘ Sur la Terre comme au Ciel / Entre el cielo y la tierra / USA: Between Heaven and Earth (also co-screenwriter; Belgium / France / Spain)
1995 ◘ Between the Devil and the Deep Blue Sea (also co-screenwriter; Belgium / France / UK)
1998 ◘ The Quarry / La Faille / A cielo abierto (also screenwriter, adapter; Belgium / France / Spain / Netherlands)
2001 ◘ Nuages: Lettres à mon Fils / Wolken: Brieven aan mijn zoon / Wolken / Wolken—Briefen an meinen Sohn / Clouds: Letters to My Son (also screenwriter, dialogist; Belgium / Germany)
2006 ◘ Si le Vent soulève les Sables (also screenwriter, adapter; Belgium / France)

Encyclopedia of French film directors . . 2011.

Look at other dictionaries:

  • Marion Hänsel — Born 12 February 1949 (1949 02 12) (age 62) Marseille, Bouches du Rhône, France Occupation Film director Film producer Screenwriter Actor …   Wikipedia

  • Marion Hansel — Marion Hänsel Marion Hänsel (née le 12 février 1949) est une actrice et réalisatrice belge. Filmographie sélective Comme productrice, scénariste et réalisatrice : 1977 : Équilibre (court métrage) 1982 : Le Lit 1985 : Dust… …   Wikipédia en Français

  • Marion Hänsel — (née le 12 février 1949) est une actrice et réalisatrice belge. Filmographie sélective Comme productrice, scénariste et réalisatrice : 1977 : Équilibre (court métrage) 1982 : Le Lit 1985 : Dust 1987 : Les Noces… …   Wikipédia en Français

  • Hänsel — oder Haensel ist ein deutscher Familienname folgender Personen: Alix Hänsel (* 1951), deutsche Prähistorische Archäologin Bernhard Hänsel (* 1937), deutscher prähistorischer Archäologe Carl Haensel (1889–1968), deutscher Schriftsteller Emil Franz …   Deutsch Wikipedia

  • Marion Hänsel — (* 12. Februar 1949, in Marseille, Département Bouches du Rhône, Frankreich als Maria Ackermann) ist eine belgische Schauspielerin, Drehbuchschreiberin, Filmproduzentin und Filmregisseurin. Filmographie 1977: Equilibres, Regisseurin, Kurzfilm… …   Deutsch Wikipedia

  • Marion — Cette page d’homonymie répertorie les différents sujets et articles partageant un même nom. Sommaire 1 Prénom 2 Patronyme 3 Toponym …   Wikipédia en Français

  • Хенсель — Хенсель, Марион Марион Хенсель Marion Hänsel Имя при рождении: Marion Ackermann Дата рождения: 12 февраля 1949(1949 02 12) (61 год) …   Википедия

  • Хенсель, Марион — Марион Хенсель Marion Hänsel Имя при рождении: Marion Ackermann Дата рождения: 12 февраля 1949(1949 02 12) (63 года) …   Википедия

  • Ansel —  Cette page d’homonymie répertorie des personnes (réelles ou fictives) partageant un même patronyme. Cette page d’homonymie répertorie les différents sujets et articles partageant un même nom …   Wikipédia en Français

  • La Faille (film, 1998) — La Faille (The Quarry en anglais, A Cielo abierto en espagnol) est un film dramatique réalisé par Marion Hänsel, sorti en 1998 en Belgique. Il est basé sur un livre de Damon Galgut et se déroule en Afrique du Sud. Sommaire 1 Synopsis 2 Fiche… …   Wikipédia en Français


Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.