Ichac, Marcel


Ichac, Marcel
(October 22, 1906, Rueil-Malmaison, Hauts-de-Seine, France - April 9, 1994, Ezanville, Essonne, France)
   The son of financial journalist Eugène Ichac, he studied at the Arts Déco (decorative arts school) before working as an advertising executive, illustra­tor, and journalist. From the mid-l920s, he was an accomplished alpinist. His passion for high mountains led him to direct his first short documentary (La Poursuite blanche). In 1959, his first feature film, Les Etoiles de Midi, won the French Cinema Great Prize. He produced La Rivière du Hibou / UK: An Incident at Owl Creek / USA: An Occurrence at Owl Creek Bridge (Robert Enrico, l962), a short that received a Hol­lywood Academy Award before being included as an episode of The Twilight Zone TV series.
 Filmography
1936 ◘ Poursuite blanche (documentary; short)
        ◘ Karakoram (documentary; medium-length; co-director with Henri de Ségogne)
        ◘ Missions de France (documentary; short)
        ◘ Pèlerins de la Mecque (documentary; short)
1942 ◘ A l'Assaut des Aiguilles du Diable (documentary; short)
        ◘ Le Médecin des Neiges (short)
1943 ◘ Sondeurs d'Abîme (documentary; short)
1945 ◘ Tempête sur les Alpes (documentary; short)
        ◘ Skis de France (documentary; short)
        ◘ Padirac Rivière de la Nuit (documentary; short)
        ◘ Technique de l'Aluminium (documentary; short)
1950 ◘ Himalaya (documentary; short)
1952 ◘ Aluminum (documentary; short)
        ◘ Groenland (documentary; co-director with Jean-Jacques Languepin; also cinematographer; shot in l949)
        ◘ Nouveaux Horizons (documentary; short)
        ◘ Victoire sur l'Annapurna / UK: Conquest of Annapurna / USA: Annapurna (documentary; medium-length; also narrator; shot in l950)
        ◘ Via Pole Nord (documentary; short)
        ◘ Tour du Monde express (documentary; short)
1956 ◘ Les Danses de Tami (documentary; short)
1960 ◘ Les Etoiles de Midi (documentary; co-director with Jacques Ertaud; also co-screenwriter; shot in l960)
1967 ◘ Le Conquérant de l'Inutile (documentary; short)
1972 ◘ Trente Ans de la Vie d'un Skieur (documentary; short)

Encyclopedia of French film directors . . 2011.

Look at other dictionaries:

  • Marcel Ichac — (October 22, 1906 April 9, 1994) was a French alpinist, explorer, photographer and film director. Born in Rueil, France, Ichac was one of the first people to introduce electronic music in cinema with Ondes Martenot for Karakoram (1936) and… …   Wikipedia

  • Ichac — Marcel Ichac (* 1906; † 1994) war ein französischer Bergsteiger, Filmregisseur und Pionier des Bergfilms. Er war 1950 an der legendären französischen Annapurna Expedition beteiligt, die zur ersten Besteigung eines Achttausenders führte.… …   Deutsch Wikipedia

  • Marcel Ichac — Pour les articles homonymes, voir Ichac. Marcel Ichac (1906 1994) est un cinéaste, photographe, explorateur et alpiniste français. « Grand maître du documentaire » selon l historien Jean Tulard[1], Marcel Ichac est en particulier… …   Wikipédia en Français

  • Marcel Ichac — (* 22. Oktober 1906 in Rueil Malmaison, Hauts de Seine; † 9. April 1994)[1] war ein französischer Bergsteiger, Filmregisseur und Pionier des Bergfilms. Er war 1950 an der legendären französischen Annapurna Expedition beteiligt, die zur ersten… …   Deutsch Wikipedia

  • Marcel André — Données clés Nom de naissance Marcel, Auguste, Victor André Naissance 2 janvier 1885 Paris, France Nationalité Française Décès …   Wikipédia en Français

  • Marcel Ichac — (1906 1994) fue un alpinista, explorador y director de cine francés. Participó en la expedición que hizo cumbre en el Annapurna I, primer ochomil en ser conquistado por el hombre. Filmografía Karakoram /Karakorum (1936) (Biennale di Venezia 1938) …   Wikipedia Español

  • Marcel Schatz — est alpiniste, membre de la deuxième expédition française en Himalaya de 1950, menée par Maurice Herzog, qui a conquis l Annapurna, premier des 14 sommets de plus de huit mille mètres conquis sur le globe. Alors que ses quatre compagnons (Maurice …   Wikipédia en Français

  • Ichac — Cette page d’homonymie répertorie les différents sujets et articles partageant un même nom. Ichac est un nom de famille porté dans l Aude (Languedoc, France), dans la région de Limoux. Une famille Ichac, montée à Paris dans la première moitié du… …   Wikipédia en Français

  • Pierre Ichac — Pour les articles homonymes, voir Ichac. Pierre Ichac (1901 1978) était un grand reporter, photographe, cinéaste, explorateur et ethnologue français. Il était un excellent connaisseur de l Afrique, Sahara puis Afrique noire. Pierre Ichac est le… …   Wikipédia en Français

  • Eugene Ichac — Eugène Ichac Pour les articles homonymes, voir Ichac. Eugène Ichac (1865 1944) est un journaliste financier du journal Le Pour et le Contre de 1890 à 1940. Fils d Antoine Ichac (1817 1899), un musicien au Moulin de la Galette monté du Languedoc,… …   Wikipédia en Français


Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.