Laguionie, Jean-François


Laguionie, Jean-François
(October 4, 1939, Besançon, Doubs, France - )
   After his studies at the Ecole des Arts Appliqués, he met Paul Grimault, who allowed him to direct his first animated short shot in two years. As a delegate producer, he notably collaborated on Le Chaos immo­bile (animated short, Colette Portal, 1997), La Souris du Père Noël (animated short, Vincent Monluc, 1991), Le chaos immobile (animated short, Colette Portal), Princes et Princesses (animation, Michel Ocelot, 2000), and La Belle au Bois d'Or (short, Bernard Palacios, 2001) and co-produced Jack Pot (short, Frédéric Saurel, 1997).
 Filmography
1965 ◘ La Demoiselle et le Violoncelliste (animated short; also screenwriter)
1969 ◘ Une Bombe par Hasard . . . (animated short; also screenwriter)
1974 ◘ L'Acteur (animated short; also screenwriter)
1978 ◘ La Traversée de l'Atlantique à la Rame (animated short; also co-screenwriter)
1985 ◘ Gwen, le Livre de Sable (animation; also co-screenwriter)
1999 ◘ Le Château des Singes / A Monkey's Tale / Kwom und der Konig der Affen (animation; also co-screenwriter, character designer; France / UK / Germany)
2004 ◘ L'Ile de Black Mor (animation; also co-screenwriter)

Encyclopedia of French film directors . . 2011.

Look at other dictionaries:

  • Jean-François Laguionie — Données clés Naissance 1939 Besançon  France Nationalité …   Wikipédia en Français

  • Jean-Francois Laguionie — Jean François Laguionie Jean François Laguionie est un réalisateur français de films d animation, né le 4 octobre 1939 à Besançon. Sommaire 1 Biographie 2 Filmographie 3 Voir aussi …   Wikipédia en Français

  • Jean-françois laguionie — est un réalisateur français de films d animation, né le 4 octobre 1939 à Besançon. Sommaire 1 Biographie 2 Filmographie 3 Voir aussi …   Wikipédia en Français

  • Jean-François Laguionie — is a French animator, film director and producer of animation born 1939 in Besançon.BiographyLaguionie was orgionally interested in theatre but is encounter with Paul Grimault gives him the opportunity to learn the techniques of animated film.… …   Wikipedia

  • Jean-Francois Derec — Jean François Dérec Jean François Derec, de son vrai nom Jean François Dereczynski, est un comédien et humoriste français d origine polonaise né le 11 mai 1957[1] à Grenoble. Il a notamment été vice champion Dauphiné Savoie de tennis de table,… …   Wikipédia en Français

  • Jean-François Dereczynski — Jean François Dérec Jean François Derec, de son vrai nom Jean François Dereczynski, est un comédien et humoriste français d origine polonaise né le 11 mai 1957[1] à Grenoble. Il a notamment été vice champion Dauphiné Savoie de tennis de table,… …   Wikipédia en Français

  • Jean-françois dérec — Jean François Derec, de son vrai nom Jean François Dereczynski, est un comédien et humoriste français d origine polonaise né le 11 mai 1957[1] à Grenoble. Il a notamment été vice champion Dauphiné Savoie de tennis de table, laveur de vitres et il …   Wikipédia en Français

  • Jean-paul roussillon — Pour les articles homonymes, voir Roussillon. Jean Paul Roussillon …   Wikipédia en Français

  • Jean Paul Roussillon — Pour les articles homonymes, voir Roussillon. Jean Paul Roussillon …   Wikipédia en Français

  • Jean-Pierre Sentier — Jean Pierre Sentier, né Jean Pierre Max Raymond Sentier (Beaugency, 7 avril 1940 Boulogne Billancourt, 5 janvier 1995)[1] est un comédien et réalisateur français. Sommaire 1 Biographie 2 …   Wikipédia en Français


Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.