Lavandier, Yves


Lavandier, Yves
(April 2, 1959, Conflans-Sainte-Honorine, Yvelines, France - )
   Having graduated with a degree in civil engineering, he studied film at Columbia University, New York (1983-1985), and received a master of fine arts de­gree in screenwriting and directing (Milos Forman and Brad Dourif were his teachers). During these three "American years", he directed a few shorts. He returned in France in 1985, co-wrote an unfilmed screenplay with Jean-Paul Salomé (Cache-Cache), and started a career as a screenwriter for film (1990 Le Dénommé, as co-screenwriter, Jean-Claude Dague, shot in 1988) and TV (1988 Allô, tu m'aimes?, as co-screenwriter, 90 X 26', Pierre Goutas; 1989 Diamonds, as screenwriter, episode "Death Kiss", Paolo Barzman; La Vie de Nathalie, as co-screenwriter, 9 X 26', Pierre Goutas; 1990 Bordertown / Les Deux font la Loi, as co-screenwriter, episode "In Cold Blood", Paolo Barzman; USA / Canada / France; 1991 Tribunal, as co-screenwriter, episode "La Brasserie du Coeur", Georges Bensoussan; 1992 Cousin William, as co-screenwriter, also creator, 98 X 4', Christophe Andréi; Tribunal, as co-screenwriter, episode "Coup de Tabac", Georges Bensoussan). He wrote and published two books: 1994 La Dramaturgie, (Editions Le Clown et l'Enfant, reedited in 1997 and 2004); 2001 Oui, mais . . . (anno­tated screenplay, Editions Le Clown et L'Enfant).
 Filmography
1982 ◘ Allô! (short; also screenwriter)
1984 ◘ Yes, Darling (short; also actor; USA)
        ◘ Mr. Brown? (short; also screenwriter, actor; USA)
1985 ◘ The Perverts (short; also screenwriter, actor; USA)
        ◘ Should Children Play with E.T.? (short; also actor; USA)
1987 ◘ Le Scorpion (short; also actor)
2001 ◘ Oui, mais . . . (also screenwriter, actor)

Encyclopedia of French film directors . . 2011.

Look at other dictionaries:

  • Yves lavandier — est un cinéaste français né le 2 avril 1959. Biographie Après des études scientifiques et un diplôme d ingénieur des Travaux Publics, il part en 1983 à l université de Columbia à New York pour y apprendre le cinéma. Ses professeurs y sont Milos… …   Wikipédia en Français

  • Yves Lavandier — (Born April 2, 1959) is a French filmmaker.BiographyYves Lavandier was born on April 2, 1959. After taking a degree in civil engineering, he studied film at Columbia University, New York, between 1983 and 1985. Miloš Forman, František Daniel,… …   Wikipedia

  • Yves Lavandier — Données clés Naissance 2 avril 1959 (1959 04 02) (52 ans) Nationalité française Profession …   Wikipédia en Français

  • Yves (given name) — Infobox Given Name Revised name = Yves imagesize= caption= pronunciation= /iːv/ gender = Male meaning = yew region = Francophone countries origin = related names = Erwan, Evette, Ives, Ivet, Iveta, Ivette, Ivo, Iwo, Yvette, Yvo footnotes = Yves,… …   Wikipedia

  • Oui, mais... — Oui, mais... Oui, mais... est un film français écrit et réalisé par Yves Lavandier sorti en 2001. Sommaire 1 Synopsis 2 Commentaire 3 Fiche technique 4 Distribution …   Wikipédia en Français

  • Oui mais — Oui, mais... Oui, mais... est un film français écrit et réalisé par Yves Lavandier sorti en 2001. Sommaire 1 Synopsis 2 Commentaire 3 Fiche technique 4 Distribution …   Wikipédia en Français

  • Irony — Ironic redirects here. For the song, see Ironic (song). For other uses, see irony (disambiguation). A Stop sign ironically defaced with a beseechment not to deface stop signs Irony (from the Ancient Greek εἰρωνεία eirōneía, meaning dissimulation… …   Wikipedia

  • Oui, mais… — Oui, mais... est un film français écrit et réalisé par Yves Lavandier, sorti en 2001. Sommaire 1 Pitch 2 Commentaire 3 Fiche technique 4 Distribution …   Wikipédia en Français

  • Liste des films tournés dans le Rhône — Un certain nombre d oeuvres cinématographiques et télévisuelles ont été tournés dans le département du Rhône. Voici une liste à compléter de films, téléfilms, feuilletons télévisés, films documentaires... tournés dans le département du Rhône.… …   Wikipédia en Français

  • La Dramaturgie — Couverture de la première édition de La Dramaturgie en 1994. Auteur Yves Lavandier …   Wikipédia en Français


Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.