Maillet, Dominique


Maillet, Dominique
(April 5, 1952, Lens, Pas-de-Calais, France - )
   He started his professional life as a film critic, col­laborating on the reviews and magazines Cinéma 9, Image et Son, La Saison Cinématographique, Lumière, Vogue Hommes, and Première. In 1973, he co-founded the review Cinématographique and remained a mem­ber of its editorial staff until 1984. He began direct­ing shorts in 1971 and served as an assistant direc­tor to Jean-Jacques Bernard (1978 Stephen, short). From 1985 to 1988, he produced twenty shorts (L2M Productions). He has written for Kodak's Actions since 1998 and for the Technicien du Film (2001). A correspondent for the American review In Camera since 2003, he authored several books: 1975 Miklôs Jancsô (Editions Les Lettres Modernes); 1989 Philippe Noiret (Editions Henri Veyrier); 1991 Philippe de Broca (collective work, Editions Henri Veyrier); 2001 En Lumière (37 directeurs de la photographie par 37 cinéastes) (Editions Dujarric).
 Filmography
1971 ◘ La Mort lente (short; also screenwriter)
        ◘ Pauvre Sonia / Histoires abominables: Pauvre Sonia (short; also screenwriter)
        ◘ Le Miroir (short; also screenwriter)
1978 ◘ Les Seize Ans de Jérémy Millet (short; also screenwriter)
        ◘ Carole (short; also screenwriter)
        ◘ Ferdinand (short; also screenwriter)
        ◘ Victor (short; also screenwriter)
1985 ◘ La Femme fidèle (short; also screenwriter)
1988 ◘ L'Arbre aux Enfants (short; also screenwriter)
        ◘ Grand Bain (short; also screenwriter)
1995 ◘ Le Roi de Paris (also co-screenwriter, co-adapter, co-dialogist; shot in 1993)
 Television Filmography
1992 ◘ La Marche du Siècle (documentary; short; segment "Philippe Noiret")
1993 ◘ Les Guignols de l'Info (TV show; about forty 1994 episodes)
1993 ◘ Mystères (25 X 3')
1994 ◘ Chocolat, mon Amour (documentary; short)
1996 ◘ Le Jardin des Délices (80 X 3' documentary)
1997 ◘ Grands Gourmands (5 X 26' documentary)
        ◘ On a volé la Joconde
        ◘ Fettres d'un Siècle
        ◘ Cinépanorama (restoration; 106 X 20' to 40' documentary)
        ◘ Reflets de Cannes (restoration; 74 X 15' to 56' documentary)
        ◘ Michel Deville (documentary)
        ◘ Marco Bellocchio (documentary; short)
        ◘ Carlo Lizzani (documentary; short)
        ◘ Gillo Pontecorvo (documentary; short)
        ◘ L'Enfant des Rizières (documentary; short)
        ◘ Filming Venise (docu-fiction)
2004 ◘ Ursula Andress (documentary)
        ◘ Franco Interlenghi (documentary; short)
        ◘ Filming Rome (docu-fiction)
2005 ◘ En Lumière (15 X 4' documentary)
        ◘ Angelo Infanti (documentary)

Encyclopedia of French film directors . . 2011.

Look at other dictionaries:

  • Dominique Maillet — est un réalisateur et scénariste français. Sommaire 1 Filmographie 2 Court métrage 3 Notes et références 4 Lien externe …   Wikipédia en Français

  • Dominique Laffin — Dominique Laffin, née à Saint Mandé le 3 juin 1952 et décédée le 12 juin 1985, est une actrice française, épouse d Yvan Dautin et mère de Clémentine Autain. Sommaire 1 Biographie 2 Filmographie …   Wikipédia en Français

  • Dominique de Lacoste — Les Vamps Pour les articles homonymes, voir Vamp. Les Vamps est un duo comique français composé de Nicole Avezard (qui joue le rôle de Lucienne) et Dominique de Lacoste (Gisèle). Elles incarnent, grimées, deux vieilles dames particulièrement… …   Wikipédia en Français

  • Alain Meilland — Cet article concerne l auteur compositeur interprète. Pour un rosiériste de la famille Meilland, voir Meilland. Alain Meilland …   Wikipédia en Français

  • Monument aux Morts (Eastern Somme) — For an introduction, see Monument aux morts of the Western Somme. This article covers some of the monuments aux morts in the eastern side of the Somme region. Contents 1 Allonville 2 Athanase Fossé 3 Villers Bretonneux 4 …   Wikipedia

  • Université de Rennes — Informations Fondation 1460 bulle pontificale instaurant une université en Bretagne[n 1] …   Wikipédia en Français

  • 2007 en littérature — Années : 2004 2005 2006  2007  2008 2009 2010 Décennies : 1970 1980 1990  2000  2010 2020 2030 Siècles : XXe siècle  XXIe siècle …   Wikipédia en Français

  • Prix de Rome — Pour les articles homonymes, voir Prix de Rome (homonymie). Prix de Rome Palais M …   Wikipédia en Français

  • Lacroix-sur-Meuse — Pour les articles homonymes, voir Lacroix. 48° 58′ 28″ N 5° 30′ 44″ E …   Wikipédia en Français

  • Premio de Roma — El Premio de Roma es una beca escolar que el gobierno francés concede a estudiantes de arte. Contenido 1 Origen 1.1 El premio de composición musical 2 Lista de directores de la Academia de Roma …   Wikipedia Español


Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.