Marboeuf, Jean


Marboeuf, Jean
(September 26, 1942, Mont-luçon, Allier, France - )
   The son of a Dunlop worker father and a shop as­sistant mother, he received a vocational training cer­tificate as a salesman and window dresser. He earned a living successively working as a shop assistant in a large store, traveling salesman, driver, packer, bar­man, and extra. In 1968-1969, he was a secretary for writers Daniel Guérin and Roger Stéphane and met Jean-Luc Godard. He used his knowledge of sports to write comic strip screenplays for the magazines Pilote and Tintin. After vainly trying to serve as an as­sistant director, he entered films shooting shorts. He also was a technical consultant: 1987 Accroche-Cœur (Chantal Picault, shot in 1985) and played in a TV movie (1989 Une Saison de Feuilles, Serge Leroy).
 Filmography
        ◘ Mon Nom, Super Man (short)
        ◘ Requiem pour un pauvre Mec (short)
        ◘ Kakicity (short)
1973 ◘ Bel Ordure (also screenwriter, dialogist)
1975 Monsieur Balboss (also screewriter, dialogist)
1977 Genre masculin (unreleased)
1979 La Ville des Silences (also screenwriter, adapter, dialogist)
1983 ◘ Tes heureuse? . . . Moi, toujours . . . (also screenwriter, dialogist)
        ◘ Vaudeville (also screenwriter, dialogist; shot in 1984-1985)
        ◘ Grand Guignol (also screenwriter, dialogist)
        ◘ Corentin ou Les Infortunes conjugales (also screenwriter, adapter, co-dialogist)
1990 ◘ Voir l'Eléphant (also screenwriter, dialogist)
        ◘ Pétain (also co-screenwriter, co-adapter, co-dialogist)
        ◘ 3000 Scénarios contre un Virus (segment "L'Appel d'un Ami")
1997 ◘ Temps de Chien (also screenwriter, adapter, co-screenwriter; shot in 1995)
2001 ◘ Les Habits du Dimanche (short; also screenwriter)
        ◘ Jour de Lessive (short; also screenwriter)
        ◘ Lavage d'Amour (short; also screenwriter)
        ◘ Lave plus blanc (short; also screenwriter)
        ◘ Linge blanc (short)
2004 ◘ Petit Curieux (also screenwriter, dialogist, producer)
2006 ◘ Coup de Sang (also screenwriter, dialogist)
 Television Filmography
1977 ◘ Solitudes (also screenwriter, dialogist)
1979 ◘ Les Jardins secrets (also co-screenwriter, co-dialogist)
        ◘ Auteuil Première (also co-screenwriter, co-adapter, co-dialogist)
        ◘ Série noire (episode "La Lune d'Omaha"; France / Italy / Switzerland / Luxembourg / Hungary)
1990 ◘ Une Affaire d'Etat
        ◘ La Femme des Autres
        ◘ Les Dessous de la Passion
        ◘ Déshabillés fatals (shot in 1990)
        ◘ Nestor Burma / Une Aventure de Nestor Burma (episode "Brouillard au Pont de Tolbiac")
        ◘ Les Cinq dernières Minutes (episode "Le Quin­caillier amoureux")
        ◘ Billard à l'Etage (also co-screenwriter)
        ◘ Madame le Proviseur (episode "Attention, Pein­ture fraîche"; also co-screenwriter)
1998 ◘ Miranda (TV series)
        ◘ L'Alambic
        ◘ Nestor Burma / Une Aventure de Nestor Burma (episode "En Garde Burma")
2007 ◘ Un Juge sous Influence (also screenwriter, dialogist)

Encyclopedia of French film directors . . 2011.

Look at other dictionaries:

  • Jean-Pierre Fougea — (15 septembre 1944 à Neuilly sur Seine en France ) est un éditeur, producteur de cinéma et occasionnellement auteur français. Sommaire 1 Producteur de court métrage (Cécile Films de 1968 à 1975) …   Wikipédia en Français

  • Jean-marc thibault — Charlan, Jean Marc Thibault, René Arrieu et Lucien Nat dans Cristobal au théâtre Montparnasse, mai 1943 …   Wikipédia en Français

  • Jean Marboeuf — Jean Marbœuf Jean Marbœuf est un réalisateur, scénariste, producteur et acteur français né en 1942. Sommaire 1 Biographie 2 Filmographie 2.1 Réalisateur …   Wikipédia en Français

  • Jean-claude dreyfus — Pour les articles homonymes, voir Dreyfus. Jean Claude Dreyfus est un acteur français né le 18 février 1946 (63 ans) à Paris (France). Sommaire 1 Biographie …   Wikipédia en Français

  • Jean-pierre cassel — Pour les articles homonymes, voir Cassel. Jean Pierre Cassel Nom de naissance Jean Pierre Crochon Naissance 27 octobre 1932 Paris, France Nationalité(s) …   Wikipédia en Français

  • Jean Marbeuf — Jean Marbœuf Jean Marbœuf est un réalisateur, scénariste, producteur et acteur français né en 1942. Sommaire 1 Biographie 2 Filmographie 2.1 Réalisateur …   Wikipédia en Français

  • Jean Marbœuf — est un réalisateur, scénariste, producteur et acteur français né le 26 septembre 1942 à Montluçon[1]. Sommaire 1 Biographie 2 Filmographie …   Wikipédia en Français

  • Jean-pierre darras — (Jean Pierre Dumontet à l état civil) est un comédien, acteur, metteur en scène de théâtre et réalisateur de cinéma français, né le 26 novembre 1927 à Paris (France) et mort le 5 juillet 1999 à Créteil (Val de Marne, France). Sommaire 1… …   Wikipédia en Français

  • Jean Amila — Nom de naissance Jean Meckert Autres noms John Amila Duret Albert Duvivier Mariodile Marcel Pivert Activités romancier, dialoguiste Naissance 24 novembre 1910 Paris (Xe) …   Wikipédia en Français

  • Jean Hamila — Jean Amila Jean Meckert Autres noms John Amila ; Jean Amila ; Duret ; Albert Duvivier ; Mariodile ; Marcel Pivert. Activité(s) romancier, dialoguiste Naissance 24 novembre 1910 Décès 7 mars 1995… …   Wikipédia en Français


Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.