Martiny, Didier


Martiny, Didier
(December 2, 1951, Paris, France-)
   During his university studies (history and sociology), he attended Henri Langlois's courses at the Cinémath­èque Française and frequented Jean Rouch's audiovisual laboratory. Parallel with his directing career, he wrote seven screenplays for comic strip drawer Philippe Petit-Roulet (1984 Face aux Embruns, Les Humanoïdes Associés; 1985 Macumba River, Dargaud; 1987 Bruce Predator—Le Cœur et la Boue, Casterman; Le Cirque Flop, Editions Carton; 1988 Zou sur le Toit du Monde, Dargaud; Le Syndrome du Hérisson, Les Humanoïdes Associés; 1989 Papa Dindon, Editions Futuropolis).
 Filmography
1974 ◘ Adolphin (short; also screenwriter, dialogist)
1978 ◘ Il biscione (short; also screenwriter, dialogist)
1984 ◘ Jusqu'à la Nuit (also screenwriter, dialogist; France / Portugal; unreleased)
1986 ◘ Le Goûter chez Niels (short; also screenwriter, dialogist)
        ◘ D-Day (documentary)
1989 ◘ Grand Louvre (documentary; also screenwriter)
1992 ◘ A Demain (also co-screenwriter, co-dialogist)
2000 ◘ Le Pique-nique de Lulu Kreutz (also co-screenwriter, co-dialogist; shot in 1998)
2005 ◘ Yukagir (docu-fiction; short)
 Television Filmography
1982 ◘ Le plus grand Cinéma du Monde (documentary)
1985 ◘ Naissance du Grand Louvre (documentary; short)
1994 ◘ Erythrée, 30 Ans de Solitude (documentary)
1994 ◘ La vingt-cinquième Heure 2000
        ◘ Mémoire d'Armée (documentary; short)
        ◘ Un Siècle d'Ecrivains (documentary; short; episode "Dino Buzzati")
        ◘ Mahal (documentary)
        ◘ 90° Nord (documentary; short)
2004 ◘ 12 Gentlemen en Antarctique (documentary; short)
        ◘ Qui a tué Massoud? (documentary)
        ◘ Auschwitz, le Monde savait-il? (documentary; short)
        ◘ Freud, l'Empreinte d'un Génie (documentary; short)
        ◘ Une Vie en Prison (documentary; short)

Encyclopedia of French film directors . . 2011.

Look at other dictionaries:

  • Didier Martiny — est un réalisateur de cinéma et de télévision et un scénariste de bande dessinée. Son court métrage Il Biscione (1978) reçoit plusieurs récompenses. Didier Martiny réalise ensuite des documentaires, notamment sur la construction du Grand Louvre.… …   Wikipédia en Français

  • Yasmina Reza — Pour les articles homonymes, voir Reza (homonymie) et Yasmine. Yasmina Reza est une femme de lettres et actrice française, née le 1er mai 1959[1] à Paris …   Wikipédia en Français

  • Niels Arestrup — en 2010 à la 35e cérémonie des César Données clés Naissance …   Wikipédia en Français

  • Michele Moretti — Michèle Moretti Pour les articles homonymes, voir Moretti. Michèle Moretti est une actrice française. Sommaire 1 Biographie 2 Filmographie …   Wikipédia en Français

  • Michèle Moretti — Pour les articles homonymes, voir Moretti. Michèle Moretti est une actrice française. Sommaire 1 Biographie 2 Filmographie 2.1 …   Wikipédia en Français

  • Liste de films tournés en Haute-Savoie — Un certain nombre d oeuvres cinématographiques et télévisuelles ont été tournés dans le département de la Haute Savoie. Voici une liste à compléter de films, téléfilms, feuilletons télévisés, films documentaires... tournés dans le département de… …   Wikipédia en Français

  • Pierre Arditi — Pour les articles homonymes, voir Arditi. Pierre Arditi …   Wikipédia en Français

  • Bande dessinée et cinéma — Les industries de la bande dessinée et du cinéma sont nées en même temps, et ont beaucoup de traits communs (la séquence, la narration, les plans). Des passerelles ont naturellement relié ces deux médiums. Sommaire 1 Historique 2 Sélection de… …   Wikipédia en Français

  • Projet:Médecine/Index — Articles 0 9 1,2 dibromo 3 chloropropane · 112 (numéro d urgence européen) · 1935 en santé et médecine · 1941 en santé et médecine · 1er régiment médical · 2 iodothyronine déiodinase · 2,4,6 trichlorophénol · 2005 en santé et médecine · 2006 en… …   Wikipédia en Français

  • Bombardment of Brussels — The bombardment of Brussels by French troops of King Louis XIV on August 13, 14 and 15, 1695 and the resulting fire were together the most destructive event in the entire history of Brussels. [Cf. a history of Brussels, for example… …   Wikipedia

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.