Pascal, Christine


Pascal, Christine
(November 29, 1953, Lyon, Rhône, France - August 30, 1996, Garches, Hauts-de-Seine, France)
   She studied literature and attended acting courses at the Lyon Conservatory. Spotted by director Bertrand Tavernier, she made her film debut in L'Horloger de Saint-Paul / UK: The Watchmaker of St. Paul / USA: The Clockmaker of Saint-Paul in 1973. She played in more than thirty films until 1994 (Regarde les Hommes tomber / UK and USA: See How They Fall, Jacques Audiard), including the first she directed. Treated in a psychiatric clinic, she killed herself at age forty-two. Other credit (as co-screenwriter): 1977 Des Enfants gâtés / USA: Spoiled Children (also actor, Bertrand Tavernier).
 Filmography
1979 ◘ Félicité (also screenwriter, dialogist, actor)
1984 ◘ La Garce (also co-screenwriter, co-dialogist)
1989 ◘ Zanzibar (also co-screenwriter, co-dialogist; France / Switzerland)
1992 ◘ Le Petit Prince a dit (also co-screenwriter, co-dialogist; France / Switzerland)
1995 Adultère, Mode d'Emploi (also co-screenwriter, co-dialogist; France / Switzerland)

Encyclopedia of French film directors . . 2011.

Look at other dictionaries:

  • Christine Pascal — Born November 29, 1953(1953 11 29) Lyon, Rhône Died August 30, 1996(1996 08 30) …   Wikipedia

  • Christine Pascale — Christine Pascal Christine Pascal Naissance 29 novembre 1953 Lyon, (France) Nationalité(s) Française Décès 30 …   Wikipédia en Français

  • Christine Pascal — (* 29. November 1953 in Lyon; † 30. August 1996 in Garches) war eine französische Schauspielerin und Regisseurin. Biographie In Lyon aufgewachsen, studierte Christine Pascal dort Literatur und trat in Amateuraufführungen im Theater auf. Sie wurde …   Deutsch Wikipedia

  • Christine Pascal — Données clés Naissance 29 novembre 1953 Lyon, (France) Nationalité Française Décès 30  …   Wikipédia en Français

  • Pascal Vigneron — Naissance 23 juin 1963 Commercy …   Wikipédia en Français

  • Christine De Suède — Portrait de Christine de Suède …   Wikipédia en Français

  • Christine de Suede — Christine de Suède Portrait de Christine de Suède …   Wikipédia en Français

  • Christine de suède — Portrait de Christine de Suède …   Wikipédia en Français

  • Pascal David — (né en 1956) est un philosophe et traducteur français. Il est professeur à l université de Brest. Ancien élève de l École normale supérieure de Saint Cloud[1], David est spécialiste de Schelling, et de Martin Heidegger. Il a traduit de l allemand …   Wikipédia en Français

  • Pascal Elso — Données clés Nom de naissance Pascal Elso Nationalité Française Profession Acteur Pascal Elso est un acteur français de cinéma et de télévision, acteur et metteur en scène de théâtre …   Wikipédia en Français


Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.