Renard, Jacques


Renard, Jacques
(March 6, 1944, Béthune, Pas-de-Calais, France - )
   Having trained at the Vaugirard film school, he also attended acting courses in Paris. He entered cinema as a second assistant cameraman (1968 La Chamade, Alain Cavalier, France / Italy; 1969 L'Armée des Ombres / L'armata degli eroi / UK: Army in the Shadows / USA: Army of Shadows, Jean-Pierre Melville, France / Italy; 1969-1972 Festival Panafricain d'Alger, documentary, William Klein). From 1970 to 1976, he worked as a first assistant cameraman (1972 La Cicatrice intérieure / USA: The Inner Scar, Philippe Garrel, shot in 1970; Quatre Nuits d'un rêveur / UK and USA: Four Nights of a Dreamer, Robert Bresson, shot in 1970; Sex Shop / Quello che già conosci del sesso e non prendi più sul serio / USA: Le Sex Shop, Claude Berri, France / Italy; 1973 La Maman et la Putain / USA: The Mother and the Whore, also actor, Jean Eustache; 1975 La Chair de l'Orchidée / Un'orchidea rossosangue / Das Fleisch der Orchidee / USA: Flesh and the Orchid, Patrice Chéreau, France / Italy / West Germany; 1977 Les Enfants du Placard, Benoît Jacquot) and cinematographer (1974 Céline et Julie vont en Bateau / USA: Celine and Julie Go Boating, Jacques Rivette; 1977 Une Sale Histoire, Jean Eustache).
 Filmography
1976 ◘ Monsieur Albert (also screenwriter, dialogist, actor)
1985 ◘ Blanche et Marie (also co-screenwriter, co-dialogist)
 Television Filmography
1981 ◘ Mémoires de la Mine (4 X 60'; documentary; shot in 1979)
1983 ◘ Trois Morts à Zéro (2 X 90'; also co-screenwriter, co-dialogist)
1986 ◘ Murmures impatients (documentary; short; also screenwriter)
        ◘ Rock n'Paint (documentary; short; also screenwriter)
1987 ◘ Où est passé Stéphane? (short)
1989 ◘ Jean Grosjean (documentary; short; also co-screenwriter)
        ◘ Ce Train ne prend pas de Voyageur (short; also co-screenwriter, co-dialogist)
        ◘ Rancé, Leçons de Ténèbres (documentary; short; also co-screenwriter)
        ◘ Une Leçon de Musique avec Scott Ross (documentary; short; also co-screenwriter)
1990 ◘ Violences civiles (documentary; also screenwriter)
        ◘ Inventaires (3 X 52'; documentary)
        ◘ Rites de Passage d'aujourd'hui / Les Rites de Pas­sage (3 X 52'; documentary; also co-screenwriter)
        ◘ Le Chasseur de la Nuit (also co-screenwriter, co-adapter, co-dialogist)
        ◘ Monologues (also collection manager; episode "André")
        ◘ 3000 Scénarios contre un Virus (segment "Chambres")
1994 ◘ Tchékhov, le Témoin impartial (documentary; also co-screenwriter)
        ◘ L'Année du Certif (also co-screenwriter, co-dialogist)
        ◘ Une Mère comme on n'en fait plus (France / Romania)
        ◘ Foil de Carotte (short; also screenwriter, dialogist)
1998 ◘ Papa est monté au Ciel (also co-screenwriter, co-dialogist)
2000 ◘ La Canne de mon Père (also co-screenwriter, co-adapter, co-dialogist; shot in 1998)
        ◘ Jeanne, Marie et les Autres
        ◘ Gémélos
        ◘ Les Déracinés (2 X 90')
        ◘ L'Année des grandes Filles (also co-screenwriter, co-dialogist)
        ◘ Une Famille à tout Prix Satan refuse du Monde
2005 ◘ Louise (also co-screenwriter, co-dialogist; shot in 2003)
2006 ◘ Les Soeurs Robin (also co-screenwriter, co-dialogist; shot in 2004)
        ◘ Le Doux Pays de mon Enfance (also screenwriter, dialogist)
        ◘ Outreau, Autopsie d'un Désastre (documentary; also screenwriter)
2008 ◘ Un Souvenir (also co-screenwriter, co-adapter)

Encyclopedia of French film directors . . 2011.

Look at other dictionaries:

  • Jacques Renard — est un acteur, réalisateur et scénariste français. Sommaire 1 Filmographie 1.1 Acteur 1.2 Réalisateur 1.3 Scénariste …   Wikipédia en Français

  • Jacques Yerna — (né le 24 novembre 1923 à Liège mort le 11 mars 2003 dans cette même ville) était un syndicaliste, journaliste et homme politique belge ainsi qu un militant wallon. Biographie Son père, au départ ouvrier, devient secrétaire de la régionale de… …   Wikipédia en Français

  • Jacques-Renard Belfort — est un général de brigade français né le 26 décembre 1753 et mort le 18 janvier 1819. État de service 1er mai 1796 : Chef de brigade au 12e régiment de Cavalerie 1803 : Colonel au 12e régiment de Cuirassiers… …   Wikipédia en Français

  • Jacques Rouche — Jacques Rouché Jacques Rouché est un mécène français né le 16 novembre 1862 à Lunel (France) et mort à Paris le 9 novembre 1957. Patron des parfums Piver, il dirigea également La Grande Revue, le Théâtre des Arts et l’Opéra de Paris. Sommaire 1… …   Wikipédia en Français

  • Jacques Rouché — est un mécène français né le 16 novembre 1862 à Lunel (France) et mort à Paris le 9 novembre 1957. Patron des parfums Piver, il dirigea également La Grande Revue, le Théâtre des Arts et l’Opéra de Paris. Sommaire 1 Un brillant …   Wikipédia en Français

  • Jacques Toja — Jacques Camille Toja est un acteur français né à Nice le 1er septembre 1929 et décédé à Neuilly sur Seine le 23 mars 1996. Sociétaire puis administrateur de la Comédie Française, il est surtout connu du grand public pour le rôle du roi… …   Wikipédia en Français

  • Jacques Bonnaffé — en août 2008 Données clés Nom de naissance …   Wikipédia en Français

  • Jacques Callot — Portrait de Jacques Callot, d après Van Dyck Naissance 1592 à Nancy …   Wikipédia en Français

  • Jacques Bonnaffe — Jacques Bonnaffé Jacques Bonnaffé interprète l Oral et Hardi d après Jean Pierre Verheggen Jacques Bonnaffé est un acteur français né le 22 juin 1958 à Douai dans le Nord …   Wikipédia en Français

  • Jacques Dynam — Données clés Nom de naissance Jacques André François Joseph Barbé Naissance 30 décembre 1923 Montrouge (France) Nationalité   …   Wikipédia en Français


Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.