Ribes, Jean-Michel


Ribes, Jean-Michel
(July 15, 1946, Paris, France-)
   Having graduated with bachelor's degrees in letters and Spanish, he co-founded with painter Gérard Garouste and actor Philippe Khorsand the theatrical group Pallium in 1965. In 1970, he wrote and directed his first play, Les Fraises musclées. The same year, he made his film debut as an actor (Laisse aller, c'est une Valse, Georges Lautner). He played small parts in about twenty movies and co-wrote Vous intéressez-vous à la Chose? / Haben Sie interesse an der Sache? (Jacques Baratier, France / West Germany) and the segment "L'Île aux Sirènes" from Collections privées (Just Jaeckin). He also adapted Alan Ayckbourn's play Private Fears in Public Places for Alain Resnais (2006 Coeurs / Cuori, France / Italy).
 Filmography
1979 ◘ Rien ne va plus / USA: Out of Whack (also co-screenwriter, co-adapter, co-dialogist)
1986 ◘ La Galette du Roi (also co-screenwriter, co-dialogist)
1994 ◘ Chacun pour toi (also co-screenwriter, co-dialogist; France / Austria; shot in 1992)
2008 ◘ Musée haut, Musée bas (also original play, screenwriter, dialogist)
 Television Filmography
1978 ◘ Le Gros Oiseau
1981 ◘ Bataille navale
1982 ◘ Merci Bernard (30 X 26')
1983 ◘ Le Petit Théâtre d'Antenne 2 (episode "Per­sonne ne me regarde dans la Rue")
        ◘ M'as-tu vu? (6 X 52')
        ◘ Palace (9 X 75')
1990 ◘ Le Pont des Soupirs
        ◘ 1998, un An après
        ◘ B comme Bolo (episode "Coup double"; also co-screenwriter)
        ◘ Brèves de Comptoir Audimeurtre
        ◘ Berjac (episodes "Coup de Théâtre", "Coup de Maître")
        ◘ Faisons un Rêve (also screenwriter, adapter)
        ◘ Les Talons devant
        ◘ Le Professeur Rollin a toujours quelque Chose à dire
        ◘ Rêver peut-être

Encyclopedia of French film directors . . 2011.

Look at other dictionaries:

  • Jean-michel ribes — au Salon du livre de Paris 2009. Jean Michel Ribes, né le 15 décembre 1946 à Paris, est un acteur, dramaturge, metteur en scène de théâtre, réalisateur et scénariste …   Wikipédia en Français

  • Jean Michel Ribes — au Salon du livre de Paris 2009. Jean Michel Ribes, né le 15 décembre 1946 à Paris, est un acteur, dramaturge, metteur en scène de théâtre, réalisateur et scénariste …   Wikipédia en Français

  • Jean-Michel Ribes — au Salon du livre de Paris 2009. Jean Michel Ribes, né le 15 décembre 1946 à Paris, est un acteur, dramaturge, metteur en scène de théâtre, réalisateur et scénariste …   Wikipédia en Français

  • Jean michel (homme politique) — Pour les articles homonymes, voir Jean Michel. Jean Michel Parlementaire français …   Wikipédia en Français

  • Jean Michel (homme politique) — Pour les articles homonymes, voir Jean Michel. Jean Michel Parlementaire français Date de naissance 28 janvier 1949 (1949 01 28) …   Wikipédia en Français

  • Michel Berto — Données clés Nom de naissance Michel Hugues Ernest Noël Bertoliatti Naissance 25 décembre 1939 Grenoble, France Nationalité Française Déc …   Wikipédia en Français

  • Jean-Pierre Bacri — En avril 2007 Données clés Naissance …   Wikipédia en Français

  • Jean-pierre bacri — En avril 2007 Naissance 24 mai 1951 …   Wikipédia en Français

  • Jean Carmet — à la 19e cérémonie des César, le 26 février 1994 Données clé …   Wikipédia en Français

  • Jean Gouyé — Jean Yanne  Pour l’article homophone, voir Yann. Jean Yanne Nom de naissance Jean Gouyé Naissance 18 juillet 1933 Les Lilas, France Nationalité(s) …   Wikipédia en Français


Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.