Akika, Ali
(February 15, 1945, Gigel, Algeria-)
   He arrived in France in 1965. After landing a master's of science in economics, he taught economics and management for six years in several Parisian high schools. As Ali Mocki, he wrote a study on Algerian cinema since the independence of Algeria (text pub­lished in 1973-1975 in Les Cahiers du Cinéma). He met two critics of the Cahiers, Serge Le Péron and Jean Narboni, with whom he directed his first film.
 Filmography
1976 ◘ L'Olivier (documentary; co-director with Guy Chapouillié, Danièle Dubroux, Serge Le Péron, Jean Narboni, Dominique Villain)
        ◘ Voyage en Capital (co-director with Anne-Marie Autissier)
        ◘ Larmes de Sang (documentary; co-director with Anne-Marie Autissier; France / Algeria)
1981 ◘ Iran, un Printemps en Hiver (documentary; also screenwriter)
        ◘ 1986 Shiwana, Namibia (short; also screenwriter)
1997 ◘ Les Laboureurs de la Mémoire (documentary; also screenwriter)
2005 ◘ Isabelle Eberhardt ou La Volupté de la Liberté (documentary; also screenwriter)
2007 ◘ Laissez-les grandir ici! (documentary; co-director only)
 Television Filmography
1981 ◘ Paroles et Pouvoir en Iran (documentary; medium-length; also screenwriter)
1986 ◘ Shiwana, Namibia (documentary; short; also screenwriter)
1995 ◘ L'Algérie dévoilée (documentary; also screenwriter)
2002 ◘ Enfants d'Octobre (documentary; also screenwriter)
2004 ◘ Jean Sénac, le Forgeron du Soleil (documentary; also screenwriter)

Encyclopedia of French film directors . . 2011.

Look at other dictionaries:

  • Jean Sénac — Jean Sénac, né à Béni Saf en Oranie (Algérie française) le 29 novembre 1926 et assassiné à Alger le 30 août 1973, est un poète qui avait rejoint dès 1955 la cause de l indépendance algérienne[1]. Sommaire 1 Biographie …   Wikipédia en Français

  • Jean Sénac — Infobox Person name = Jean Sénac image size = caption = birth date = 1926 birth place = Béni Saf, Algeria death date = 1973 death place = Algiers, Algeria occupation = Author, Poet parents = children =Jean Sénac (1926 1973) Born of an unknown… …   Wikipedia

  • Jean Abeillé — est un acteur français, né en 1938. Il a été présentateur au début d Arte (à l époque La Sept) et surtout comédien vedette dans les films de Jean Pierre Mocky. Sommaire 1 Biographie 2 Filmographie 2.1 Cinéma …   Wikipédia en Français

  • Jean Senac — Jean Sénac Jean Sénac (1926 1973), né de père inconnu à Béni Saf en Oranie, le poète qui signait d un soleil , fut assassiné à Alger le 30 août 1973. Son meurtre reste encore, volontairement (?) non élucidé (il se savait traqué par le FLN et… …   Wikipédia en Français

  • Serge Le Peron — Serge Le Péron Serge Le Péron, né le 13 mai 1948 à Paris est un réalisateur et un scénariste français. Il étudie à l Université de Paris VIII où il anime le collectif « Cinélutte » qui utilise le cinéma comme outil politique, en… …   Wikipédia en Français

  • Serge Le Péron — Serge Le Péron, né le 13 mai 1948 à Paris, est un réalisateur et un scénariste français. Il étudie à l Université de Paris VIII où il anime le collectif « Cinélutte » qui utilise le cinéma comme outil politique, en réalisant… …   Wikipédia en Français

  • Camille Aubaude — Camille Aubaude, alias Io Cardo, née Michèle Aubaud le 13 octobre 1959 à Paris, est un poète, essayiste, critique littéraire, diariste et traductrice française. Sommaire 1 Biographie 2 Son œuvre 3 …   Wikipédia en Français

  • Chapouillié, Guy — (1942, France )    He directed social and politically involved documen­taries. Seen as an actor in a Danièle Dubroux short, Les Deux Elèves préférés (1978), he currently teaches cinema at Toulouse.  Filmography         ◘ Des Dettes pour Salaire… …   Encyclopedia of French film directors

  • Dubroux, Danièle — (September 4, 1947, Paris, France )    She studied modern letters and Italian at the Univer­sity of Paris VIII before directing her first movie and becoming a critic for the Cahiers du Cinéma (1976 1984). A co screenwriter (1998 . . . Comme elle… …   Encyclopedia of French film directors

  • Le Péron, Serge — (May 13, 1948, Paris, France )    A former film critic for Les Cahiers du Cinéma, he also taught cinema. He played a supporting role in Cauche­mar (Noël Simsolo, 1980).  Filmography 1976 ◘ L Olivier (documentary; co director with Ali Akika, Guy… …   Encyclopedia of French film directors

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”