Stanojevic, Stanislav


Stanojevic, Stanislav
(December 27, 1938, Belgrade, Serbia-)
   Having trained as an architect, he settled in Paris in the early 1960s. Also known as a plastic artist and writer, he is above all a singular director. He authored several books: 1985 Illustres Inconnus; 1987 Les Paroles de l'Oeil; 1988 Twin / Jumeau; 1989 Déambulations; 1990 Eblouissements; 1991 La Dernière Visite; 1993 Lectures lunaires; 1994 Le Château d'Azay (photographs only; text by Philippe de la Génardière); Le Secret d'Azay No. 2. 671.994; 1995 ItalieS; 1996 RefugeS; 1999 Regards intérieurs; 2002 GaudiS et SaarinenS.; 2004 Sur le Fil du Rasoir.
 Filmography
1963 ◘ L (documentary)
1973 ◘ Le Journal d'un Suicidé (shot in 1971)
1976 ◘ Être Jeune et travailler (documentary)
        ◘ Subversion (also screenwriter; unreleased)
        ◘ Philippe Adrien (documentary)
        ◘ Pour vivre libre, il faut avoir du Talent (documentary)
1984 ◘ Illustres Inconnus
1993 ◘ Lectures lunaires (documentary)
1996 ◘ Galerie des 5 Continents (documentary)
1999 ◘ Le Pont vertical (documentary)
2000 ◘ Le Cœur baladeur (documentary)
2007 ◘ Mauve, le Tigre! (also screenwriter)

Encyclopedia of French film directors . . 2011.

Look at other dictionaries:

  • Stanislav Stanojevic — en 2004. Données clés Naissance 27  …   Wikipédia en Français

  • Le Journal d'un suicidé — Marie France Pisier (la jeune anarchiste) dans Le Journal d un suicidé Données clés …   Wikipédia en Français

  • Marie-france pisier — Marie France Pisier dans Le Journal d un suicidé de Stanislav Stanojevic Nom de naissance Mar …   Wikipédia en Français

  • Delphine Seyrig — Données clés Nom de naissance Delphine Claire Beltiane Seyrig Naissance 10 avril 1932 Beyrouth, Liban sous mandat français Nationalité …   Wikipédia en Français

  • Sacha Pitoeff — Sacha Pitoëff Pour les articles homonymes, voir Pitoëff. Sacha Pitoëff était un comédien et metteur en scène, né à Genève le 11 mars 1920 et mort à Paris le 21 juillet 1990. Sommaire 1 Présentation …   Wikipédia en Français

  • Sacha Pitoëff — Données clés Nom de naissance Alexandre Pitoëff Naissance 11 mars 1920 Genève,  Suisse Nationalité …   Wikipédia en Français

  • List of diplomatic missions of Serbia — Diplomatic missions of Serbia, including embassies (red), consulates (blue) and other representative offices (yellow) This is a list of diplomatic missions of Serbia, excluding honorary consulates.[1] Serbia has a significant number of diplomatic …   Wikipedia

  • Muzičke paralele — Live album by Orthodox Celts and Pachamama Released 1996 …   Wikipedia

  • stati — stȁti (Ø) svrš. <prez. stȁnēm, pril. pr. stȃvši, imp. stȁni, aor. stȁdoh> DEFINICIJA 1. zaustaviti se nakon hodanja, vožnje itd. 2. postaviti se na noge; ustati 3. prestati (raditi itd.), opr. početi 4. (s inf.) početi [stao je pričati] 5.… …   Hrvatski jezični portal

  • List of Serbs — This is a list of prominent ethnic Serbs and people from Serbia. Serbs Rulers, Politicians and Knights Historical * Unknown Archont (knez, also translated Prince, led the Serbs to the Balkans during the reign of Byzantine emperor Heraclius, 610… …   Wikipedia


Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.