Thévenard, Pierre


Thévenard, Pierre
(September 11, 1901, Paris, France - April l992, Paris, France)
   A doctor of urology, he shot surgical films as an as­sistant to professors Heitz-Boyer and Dechaume. In l940, his practice dissolved because of war, and, lacking work, he began to film scientific shorts and soon became a professional filmmaker. His only fic­tion movie was a detective story (Le Vrai Coupable). In l948, he published a book, co-wrote by Guy Tassel, Le Cinéma scientifique français (La Jeune Parque).
 Filmography
1942 ◘ Attention aux Vipères (documentary; short)
1944 ◘ Les Ultra-Sons (documentary; short)
        ◘ La Lueur qui s'éteint (documentary; short)
1946 ◘ Le Champignon qui tue (documentary; short)
1948 ◘ L'Ultra-Centrifugeuse pour Virus (documentary; short)
1949 ◘ La Question du Cancer (documentary; short)
1951 ◘ Le Vrai Coupable (also screenwriter, dialogist)
        ◘ Les Aventures d'une Mouche bleue (documentary; short)
        ◘ Radiologie de lAvaleur de sabres (documentary; short)
        ◘ Histoire d'une Souris (documentary; short)
1956 ◘ Radiocinématographie de la Métamorphose (documentary; short)
1958 ◘ Oiseaux atteints de troubles de l'Equilibre (documentary; short)
1962 ◘ Ne jugeons pas sur l'Apparence (documentary; short)
1964 ◘ Les Champignons hallucinogènes du Mexique (documentary; short)
        ◘ Les Baies toxiques (documentary; short)

Encyclopedia of French film directors . . 2011.

Look at other dictionaries:

  • Pierre Curie — Pour les articles homonymes, voir Curie. Pierre Curie Naissance 15 mai 1859 Paris (France) …   Wikipédia en Français

  • Pierre Jean Georges Cabanis — Pour les articles homonymes, voir Cabanis. Pierre Jean Georges Cabanis. Pierre Jean Georges Cabanis est un médecin, physiologiste et philosophe français, né au manoir de Salagnac, à Cosnac ( …   Wikipédia en Français

  • Pierre Garnier de Laboissière — Pour les articles homonymes, voir Garnier et La Boissière. Pierre Garnier de Laboissière Surnom Garnier Dubois[1] Naissance 10 mars  …   Wikipédia en Français

  • Antoine-Jean-Marie Thévenard — Pour les articles homonymes, voir Thévenard. Antoine Jean Marie Thévenard Naissance 7 décembre 1733 à Saint Malo Décès 9 février 1815 (à 81 ans) à Paris …   Wikipédia en Français

  • Antoine-Jean-Marie Thevenard — Antoine Jean Marie Thévenard Pour les articles homonymes, voir Thévenard. Antoine Jean Marie Thévenard né à Saint Malo le (7 décembre 1733, mort à Paris le 9 février 1815) était un vice amiral et homme politique français.… …   Wikipédia en Français

  • Antoine Jean Marie Thévenard — Pour les articles homonymes, voir Thévenard. Antoine Jean Marie Thévenard né à Saint Malo le (7 décembre 1733, mort à Paris le 9 février 1815) était un vice amiral et homme politique français. Sommaire …   Wikipédia en Français

  • Charles Pierre Claret de Fleurieu — Pour les articles homonymes, voir Claret et Fleurieu. Charles Pierre Claret de Fleurieu …   Wikipédia en Français

  • Antoine-Jean-Marie Thévenard — For other people named Thévenard, see Thévenard. Antoine Jean Marie Thévenard (7 December 1733, Saint Malo 9 February 1815, Paris) was a French politician and vice admiral. He served in the French ruling regimes of Louis XVI, those of the… …   Wikipedia

  • Charles-Pierre Claret de Fleurieu — Portrait de Charles Pierre de Fleurieu Charles Pierre Claret, Comte de Fleurieu est un explorateur, un hydrographe et un homme politique français, né le 2 juillet 1738 à Lyon et mort le 18  …   Wikipédia en Français

  • Charles Pierre Claret De Fleurieu — Portrait de Charles Pierre de Fleurieu Charles Pierre Claret, Comte de Fleurieu est un explorateur, un hydrographe et un homme politique français, né le 2 juillet 1738 à Lyon et mort le 18  …   Wikipédia en Français


Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.