Venault, Philippe


Venault, Philippe
(Guy Mollet / April 7, 1947, Paris, France - )
   He studied modern letters and then history at L'Ecole Pratique des Hautes Etudes en Sciences Sociales. From 1972 to 1981, he was a member of the redaction committee of the Magazine Littéraire. He also published texts in many reviews and daily newspapers ( L'Arc; Actuel; Zoom; Le Matin de Paris; Libération). He was notably an assistant director to Jean Yanne (1975 Chobizenesse) and co-wrote Maria, Fille de Flandres (Philippe Triboit, 1995).
 Filmography
1972 ◘ Pleine Marge (short; also screenwriter)
        ◘ La Balustrade (short; also screenwriter)
1973 ◘ Antonin Artaud (short; also screenwriter)
1975 ◘ Scènes de la Vie quotidienne pendant la Guerre de Cent Ans (short; also screenwriter)
1979 ◘ Michelet, le Dispositif (short; also screenwriter)
1984 ◘ Une Rebellion à Romans (shot in 1981)
        ◘ Paris vu par . . . Vingt Ans après / UK and USA: Paris Seen by . . . 20 Years After (segment "Canal St Martin")
        ◘ Paris-Laveries (short; also screenwriter)
        ◘ La Boîte bleue (short; also screenwriter)
        ◘ Archives, Mémoires d'Avenir (short; also screenwriter)
        ◘ Blancs cassés
        ◘ Artist for Liberty (short)
 Television Filmography
1985 ◘ Néo Polar (episode "Des Choses qui ar­rivent")
1991 ◘ Histoires de voir (documentary)
        ◘ Mort à l'Etage
        ◘ L'Homme empaillé (also co-screenwriter, co-adapter, co-dialogist)
        ◘ Adieu les Roses (also co-screenwriter, co-adapter, co-dialogist)
        ◘ Les Cinq Dernières Minutes (episode "Massard et l'Affaire du Bois joli"; also screenwriter, dialogist)
        ◘ Les Clients d'Avrenos (also screenwriter, adapter, dialogist)
        ◘ L'Amour à l'Ombre / Quartier libre (also co-screenwriter)
        ◘ Nestor Burma (episode "Sortie des Artistes")
1998 ◘ Le Horsain
        ◘ Nestor Burma (episodes "Poupée russes", "Les Affaires reprennent", "Burma et la Belle de Paris")
        ◘ L'Envolé
        ◘ La Part de l'Ombre (also co-screenwriter, co-adapter, co-dialogist; shot in 1998)
        ◘ Le Zoo du Boîteux L'Eté des Hannetons
2001 ◘ Le Parisien du Village
2002 ◘ On n'a plus de Sushis à se faire (also co-screenwriter)
        ◘ Les Filles du Calendrier
        ◘ Nestor Burma (episode "Noblesse désoblige")
        ◘ Preuve d'Amour
        ◘ Joséphine Ange gardien (episode "Un Frère pour Ben")
        ◘ Pépé Carvalho / Els mars del Sud (episode "Les Mers du Sud / Ells mars del Sud"; France / Spain)
        ◘ 3 Jours en Juin (also co-screenwriter)
        ◘ La Louve (France / Switzerland)
        ◘ Boulevard du Palais (episodes "Rituels bar­bares", "Affaire classée", "L'Affaire Isabelle Duhesmes"; also screenwriter)
        ◘ Poussière d'Amour (also co-screenwriter)
2007 ◘ Boulevard du Palais (episode "Un Petit coin sans Histoire"; also screenwriter)
        ◘ Les Enfants d'Orion

Encyclopedia of French film directors . . 2011.

Look at other dictionaries:

  • Philippe Venault — est un réalisateur français de téléfilms né en 1953[1]. Filmographie[1] 1984 : Paris vu par... vingt ans après 1984 : Une rébellion à Romans 1989 : Blancs cassés 1993 : Mort à l étage (TV) 1994 : L Homme …   Wikipédia en Français

  • Philippe Leotard — Philippe Léotard Pour les articles homonymes, voir Léotard. Philippe Léotard Naissance 28 août 1940 Nice, France Nationalité(s) …   Wikipédia en Français

  • Philippe Léotard — Pour les articles homonymes, voir Léotard. Philippe Léotard Philip …   Wikipédia en Français

  • Nestor Burma (serie televisee) — Nestor Burma (série télévisée) Nestor Burma Titre original Nestor Burma Genre Série policière Pays d’origine  France Chaîne d’origine Antenne 2 puis France 2 Nombre de saisons …   Wikipédia en Français

  • Nestor Burma (série télévisée) — Nestor Burma Titre original Nestor Burma Genre Série policière Pays d’origine  France Chaîne d’origine Antenne 2 puis France 2 …   Wikipédia en Français

  • Nestor burma (série télévisée) — Nestor Burma Titre original Nestor Burma Genre Série policière Pays d’origine  France Chaîne d’origine Antenne 2 puis France 2 Nombre de saisons …   Wikipédia en Français

  • Yves Lafaye — est un directeur de la photographie et réalisateur français. Sommaire 1 Biographie 2 Filmographie 3 Note 4 Lien externe …   Wikipédia en Français

  • Pierre Tornade — Données clés Nom de naissance Pierre Tournadre Naissance 21 janvier 1930 (1930 01 21) (81 ans) Bort les Orgues ( …   Wikipédia en Français

  • On n'a plus de sushis a se faire — On n a plus de sushis à se faire On n a plus de sushis à se faire est un téléfilm français réalisé par Philippe Venault, en 2002, il dure 90 minutes. Fiche technique Réalisateur : Philippe Venault Scénario : Sophie Deschamps et Philippe …   Wikipédia en Français

  • On n'a plus de sushis à se faire — est un téléfilm français réalisé par Philippe Venault, en 2002, il dure 90 minutes. Fiche technique Réalisateur : Philippe Venault Scénario : Sophie Deschamps et Philippe Venault 1re télédiffusion : 26 octobre 2002 Synopsis Stan,… …   Wikipédia en Français


Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.