Biette, Jean-Claude


Biette, Jean-Claude
(November 6, 1942, Paris, France - June 10, 2003, Paris, France)
   A film critic, he collaborated on Cahiers du Cinéma from 1964 to 1970 and then from 1977 to 1986 and co-founded the review Trafic. He directed his first short at age nineteen before appearing as an actor in several films (1963 La Carrière de Suzanne / UK and USA: Su­zanne's Career, short, Eric Rohmer; 1970 Les Yeux ne veulent pas en tout Temps se fermer, ou Peut-être qu'un Jour Rome se permettra de choisir à son Tour / Die Augen wollen sich nicht zu jeder Zeit schliessen oder Vielleicht eines Tages wird Rom sich erlauben seinerseits zu Wahlen / Othon / UK and USA: Eyes Do Not Want to Close at All Times, or, Perhaps One Day Rome Will Allow Herself to Choose in Her Turn, Danièle Huillet, Jean-Marie Straub, West Germany / Italy; 1973 La Maman et la Putain / USA: The Mother and the Whore, Jean Eustache; 1974 Céline et Julie vont en Bateau / USA: Celine and Julie Go Boating, Jacques Rivette; 1975 India Song, voice, Marguerite Duras; Change pas de Main, Paul Vecchiali; 1977 La Machine, Paul Vecchiali; 1983 En Haut des Marches, Paul Vecchiali; 1992 Conte d'Hiver / UK: A Winter's Tale / USA: A Tale ofWinter, Eric Rohmer; 1997 Mange ta Soupe, Mathieu Amalric; 2001 L'Adolescent, Pierre Léon) and was assistant to Jean-Luc Godard (1967 La Chinoise, Jean-Luc Godard; Edipo Re / USA: Oedipus Rex, Pier Paolo Pasolini, Italy / Morocco).
 Filmography
1961 ◘ La Poursuite (9.5-mm short)
1966 ◘ Ecco ho letto (short)
1968 ◘ Attilio Bertolucci (short)
        ◘ La partenza (short)
        ◘ Sandro Penna (short)
1970 Ce que cherche Jacques (short)
1973 La Sœur du Cadre (short)
1977 Le Théâtre des Matières (also screenwriter, dialogist)
        ◘ Loin de Manhattan (also screenwriter, dialogist; shot in 1980)
        ◘ L'Archipel des Amours (segment "Pornoscopie"; also screenwriter, dialogist)
1990 ◘ Le Champignon des Carpathes (also screenwriter, dialogist; shot in 1988)
1993 ◘ Chasse gardée (also co-screenwriter, co-dialogist; shot in 1990)
1996 ◘ Le Complexe de Toulon (also screenwriter, dialogist)
1999 ◘ Trois Ponts sur la Rivière / Três Pontes Sobre o Rio (also screenwriter, dialogist; France / Portugal)
2003 ◘ Saltimbank (also screenwriter, dialogist)

Encyclopedia of French film directors . . 2011.

Look at other dictionaries:

  • Jean-claude biette — est un réalisateur français né le 6 novembre 1942 et décédé le 10 juin 2003. Rédacteur aux Cahiers du Cinéma à la fin des années 70, il fut l un des fondateurs de la revue Trafic en 1991. Filmographie La sœur du cadre (CM, 1973) Le théâtre des… …   Wikipédia en Français

  • Jean-Claude Biette — est un réalisateur français né le 6 novembre 1942 à Paris où il est décédé le 10 juin 2003. Sommaire 1 Biographie 2 Filmographie 3 Bibliographie …   Wikipédia en Français

  • Jean-claude guiguet — est un réalisateur français, né le 22 novembre 1948 à La Tour du Pin et mort le 16 septembre 2005 à Aubenas des suites d un cancer. Sommaire 1 Biographie 2 Filmographie (interprète) …   Wikipédia en Français

  • Jean-Claude Guiguet — est un réalisateur français, né le 22 novembre 1948 à La Tour du Pin et mort le 16 septembre 2005 à Aubenas des suites d un cancer. Sommaire 1 Biographie 2 Filmographie 3 …   Wikipédia en Français

  • Guiguet, Jean-Claude — (November 22, 1948, La Tour du Pin, Isère, France September 18, 2005, Aubenas, Ardèche, France)    He grew up in the Alps. Having graduated with a master s degree in letters dedicated to Nicholas Ray s Johnny Guitar, he worked as a film critic… …   Encyclopedia of French film directors

  • Jean-Christophe Bouvet — est un acteur français. Sommaire 1 Biographie 2 Filmographie …   Wikipédia en Français

  • Jean-christophe bouvet — Jean Christophe Bouvet (24 mars 1947, Paris) est un acteur, réalisateur et scénariste. Sommaire 1 Biographie …   Wikipédia en Français

  • Jean Christophe Bouvet — Jean Christophe Bouvet (24 mars 1947, Paris) est un acteur, réalisateur et scénariste. Sommaire 1 Biographie …   Wikipédia en Français

  • Jean-Christophe Bouvet — (born 1947) is a French actor, film director and writer.Filmography as actor*1977 : La Machine directed by Paul Vecchiali *1977 : Le théâtre des matières directed by Jean Claude Biette *1987 : Sous le soleil de Satan directed by Maurice Pialat… …   Wikipedia

  • Jean-marc barr — Pour les articles homonymes, voir Barr. Jean Marc Barr Je …   Wikipédia en Français


Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.