Boutron, Pierre


Boutron, Pierre
(January 1, 1947, Lisbon, Portugal-)
   He was born in Portugal, where his father, a marine of­ficer, was posted. After completing his secondary stud­ies at Nice and Viroflay, he attended drama courses at the Conservatoire de Paris. In 1967, he joined the Compagnie Barrault-Renaud at the Odéon and then at the Gare d'Orsay before directing his first play adapted from Lautréamont's Les Chants de Maldoror in 1974. Known mostly as a TV director, he shot four feature films. Other credits (as TV actor): 1971 Le Soldat et la Sorcière (Jean-Paul Carrère); 1976 Christophe Colomb (Jean-Paul Carrère); 1979 Mon Ami Gaylord (6 X 52', Pierre Goutas); 1980 Le Devine-Vent (Régis Forissier).
 Filmography
1977 ◘ Le Portrait de Dorian Gray (also screenwriter, adapter, dialogist)
1988 ◘ Les Années Sandwiches (also co-screenwriter, co-adapter, co-dialogist)
1995 ◘ Fiesta (also screenwriter, adapter, dialogist)
1997 ◘ Messieurs les Enfants (also co-screenwriter, co-adapter, actor)
 Television Filmography
1982 ◘ Je tu il (also co-screenwriter)
        ◘ L'Accompagnateur (also co-screenwriter)
        ◘ L'Aide-Mémoire (also co-screenwriter)
        ◘ Christmas Carol (also screenwriter)
        ◘ Les Etonnements d'un Couple moderne
        ◘ Une Femme innocente (also screenwriter, adapter, dialogist)
        ◘ Le Buvard à l'envers (also co-screenwriter)
1991 ◘ Léon Morin, Prêtre
        ◘ Berlin Lady / La Dame de Berlin (2 X 90'; also co-screenwriter)
1993 ◘ Voices in the Garden / Des Voix dans le Jardin (UK / France)
1994 ◘ Rapt à Crédit (also co-screenwriter, co-adapter, co-dialogist)
        ◘ Des Enfants dans les Arbres (also co-screenwriter)
        ◘ Le Juge est une Femme (episode "La Fille aînée")
        ◘ Le Juge est une Femme (episode "L'Enfant de l'Absente")
        ◘ Le Juge est une Femme (episode "Le Rachat")
        ◘ Le Juge est une Femme (episodes "L'Usine du Père Noël", "Excès de Pouvoir", "La Face Cachée")
        ◘ Le Cocu magnifique (also co-screenwriter)
2000 ◘ Les Faux-fuyants / Die Landpartie (also co-screenwriter; France / Germany)
        ◘ Le Juge est une Femme (episodes "Suspectes", "Bon pour Accord", "Cadeau d'Entreprise"; also co-screenwriter)
        ◘ Annibal (also screenwriter)
        ◘ Le Juge est une Femme (episode "Cœur soli­taire")
        ◘ Le Juge est une Femme (episodes "Les Délices du Palais", "Soumission", "Juge contre Juge")
        ◘ Mademoiselle Else (also co-screenwriter; France / Austria / Germany)
        ◘ L'Affaire Dominici (also co-screenwriter)
        ◘ La Cliente (also screenwriter)
        ◘ Le Silence de la Mer (France / Belgium)
        ◘ Le Voyageur sans Bagage (also screenwriter)
        ◘ Désiré Landru (also co-screenwriter)
        ◘ Le Rainbow Warrior Monsieur Léon
2008 ◘ Braquage en Famille (also screenwriter, dialogist)
2009 ◘ La Reine morte

Encyclopedia of French film directors . . 2011.

Look at other dictionaries:

  • Pierre Jean Robiquet — Pierre Robiquet Portrait ca. 1825 1830 Born …   Wikipedia

  • Pierre Boutron — est un acteur et réalisateur français né en 1947 au Portugal. Sommaire 1 Biographie 2 Metteur en scène 3 Comédien 4 Filmographie …   Wikipédia en Français

  • Pierre Clementi — Pierre Clémenti (* 28. September 1942 in Paris; † 28. Dezember 1999 ebenda) war Franzose, der im Laufe seiner Karriere zwar vorwiegend als Schauspieler arbeitete, aber dennoch auch als Regisseur, Drehbuchautor, Kameramann, Filmproduzent,… …   Deutsch Wikipedia

  • Pierre Clementi — Pierre Clémenti Pour les articles homonymes, voir Pierre Clémenti (homonymie). Pierre Clémenti Naissance 28 septembre 1942 Paris, France Nationalité(s) …   Wikipédia en Français

  • Pierre Jean Robiquet — Pierre Robiquet portrait vers 1825/1830 Naissance 14 janvier 1780 Rennes (35) France Décès …   Wikipédia en Français

  • Pierre Étaix — Pierre Étaix, en 2011 à Montpellier Données clés Naissance 23 novembre …   Wikipédia en Français

  • Pierre-Olivier Scotto — est un acteur, auteur dramatique et metteur en scène de théâtre né en 1954. Sommaire 1 Auteur 2 Comédien 3 Metteur en scène 4 …   Wikipédia en Français

  • Pierre Clémenti — Saltar a navegación, búsqueda Pierre Clémenti, actor y director de cine francés, nace en París el 28 de septiembre de 1942 y muere en la misma ciudad el 27 de diciembre de 1999.Fue una gran figura del cine francés de la década 1960 1970, muy… …   Wikipedia Español

  • Pierre Londiche — est un acteur français. Sommaire 1 Filmographie partielle 1.1 Cinéma 1.2 Télévision 2 Théâtre …   Wikipédia en Français

  • Pierre Arditi — Pour les articles homonymes, voir Arditi. Pierre Arditi …   Wikipédia en Français

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.