Allio, René
(March 8, 1924, Marseille, France - March 27, 1995, Paris, France)
   Of peasant and labor origin, he was first a renowned painter and regularly exhibited his works from 1957 to 1962. He became a highly praised stage designer and went to Lyon in 1958, joining Roger Planchon and his Compagnie du Théâtre de la Cité. He shot some stuff for the troupe before making his real film debut in 1963. He was the technical adviser of René Féret for Histoire de Paul (1975).
 Filmography
1963 ◘ La Meule (short; also screenwriter)
1965 ◘ La Vieille Dame indigne / UK and USA: The
        ◘ Shameless Old Lady (also screenwriter, adapter, dialogist)
1967 ◘ L'une et l'Autre / USA: The Other One (also screenwriter, adapter, dialogist)
1969 ◘ Ballade pour un Chien (co-director with Gé­rard Vergez; shot in 1967)
        ◘ Pierre et Paul (also screenwriter, adapter, dialogist)
1972 ◘ Les Camisards (also co-screenwriter, dialogist; shot in 1970)
1973 ◘ Rude Journée pour la Reine (also screenwriter, dialogist)
1976 ◘ Moi Pierre Rivière, ayant égorgé ma Mère, ma Sœur et mon Père (also co-screenwriter, co-adapter, co-dialogist)
        ◘ Retour à Marseille (also co-screenwriter, co-dialogist; France / West Germany)
        ◘ L'Heure exquise (documentary)
1984 ◘ Le Matelot 512 / Australia: Able Seaman 512 (also screenwriter, dialogist)
1991 ◘ Contre l'Oubli / Ecrire contre l'Oubli / Against Obliv­ion / LestWe Forget (documentary; segment "Pour Vythialingam Skandarajah, Royaume-Uni")
        ◘ Transit (also co-screenwriter, co-dialogist; shot in 1990-1991)

Encyclopedia of French film directors . . 2011.

Look at other dictionaries:

  • Allio, René — • АЛЛИО (Allio) Рене (р. 1924, по др. данным, 3.11.1921)    франц. режиссёр, художник. Учился живописи в Париже. С 1957 сотрудничал с реж. Р. Планшоном в Театр де л а Сите , работал в др. т рах. В кино дебютировал киновставками в спектакль… …   Кино: Энциклопедический словарь

  • Rene Allio — René Allio René Allio, né le 8 mars 1924 à Marseille (Bouches du Rhône) et mort le 27 mars 1995 à Paris (France), est un réalisateur, scénariste et peintre français . Il fut successivement l’époux de l’actrice Malka Ribowska… …   Wikipédia en Français

  • Rene Allio — René Allio (* 8. März 1924 in Marseille; † 27. März 1995 in Paris) war ein französischer Filmregisseur und Drehbuchautor. Bevor René Allio seine Karriere als Filmregisseur begann, war er jahrelang als Bühnenbildner am Theater tätig. Sein… …   Deutsch Wikipedia

  • René Allio — Données clés Naissance 8 mars 1924 Marseille (France) Nationalité Française Décès 27  …   Wikipédia en Français

  • René Allio — (* 8. März 1924 in Marseille; † 27. März 1995 in Paris) war ein französischer Filmregisseur und Drehbuchautor. Bevor René Allio seine Karriere als Filmregisseur begann, war er jahrelang als Bühnenbildner am Theater tätig. Sein Filmdebüt gab er… …   Deutsch Wikipedia

  • ALLIO (R.) — René ALLIO 1924 1995 L’entrée de René Allio dans la vie artistique se fait par la peinture, une peinture abstraite fondée sur la trace du geste, manifeste de jeunesse qu’il revendiquera comme l’unité profonde de son œuvre, théâtrale aussi bien… …   Encyclopédie Universelle

  • René Allio — Saltar a navegación, búsqueda René Allio Nacimiento 8 marzo de 1924 (71 años) Defunción 27 de marzo de 1995 …   Wikipedia Español

  • René Allio — (August 3, 1924 March 27, 1995) was a French film and theater director. Some of the movies and theater plays he directed include:* The Shameless Old Lady ( La Vieille Dame indigne ) (1965) * Retour à Marseille (1980) * La bonne Âme de Setchouan …   Wikipedia

  • Allio — is a surname. People with this surname include:* René Allio (1924 1995), French film director * Matteo di Guaro Allio (1605 1670), Italian sculptor * Domenico dell Allio (1505–1563), Italian architect. * Donato Felice d Allio (1677 1761),… …   Wikipedia

  • Rene Feret — René Féret René Féret est un cinéaste et acteur français, né le 26 mai 1945 à La Bassée, Nord (59). Biographie Cette section est vide, pas assez détaillée ou incomplète. Votre aide est la bienvenue ! Filmographie 1975 : Histoire de Paul …   Wikipédia en Français

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”