Allouache, Merzak
(October 6, 1944, Al­giers, Algeria-)
   In 1964, he began his Cinema Studies at INC of Algiers and completed them in IDHEC, the famous Parisian film school. Having graduated in 1967, he was one of the most rewarded Algerian directors before he started shooting in France in the mid-1990s. He also authored a novel published in 1995 (Bab El-Oued, Editions du Seuil).
 Filmography
1966 ◘ Pensée intime (short)
        ◘ El Bouhali / Le Voleur (short; Algeria)
1972 ◘ Nous et la Révolution agraire (short; Algeria)
        ◘ Tipasa l'Ancienne (short; Algeria)
        ◘ Omar Gatlato (also screenwriter, dialogist; Algeria)
1979 ◘ Mughamarat batal / Les Aventures d'un Héros (also screenwriter, dialogist; Algeria)
1982 ◘ L'Homme qui regardait les Fenêtres (also screenwriter, dialogist; Algeria)
1987 ◘ Un Amour à Paris (also screenwriter, dialogist)
1989 ◘ L'Après Octobre (documentary; medium-length; also cinematographer; Algeria)
        ◘ Bab-El-Oued City (also screenwriter, dialogist, co-producer; France / Algeria / Germany / Switzerland)
        ◘ Lumière et Compagnie / Lumiere y compania / Lumière and Company (segment "Merzak Allouache / Aubervilliers"; France / Spain / Denmark / Sweden)
        ◘ Salut Cousin! / UK and USA: Hey Cousin (also co-screenwriter, co-dialogist)
        ◘ L\@mour est à réinventer / L'\@mour est à réin­venter, Dix Histoires d'Amour au Temps du Sida / US DVD: Love Reinvented (episode "Dans la Décapotable")
2001 ◘ L'Autre Monde / USA: The Other World (also screenwriter, dialogist; France / Algeria)
2003 ◘ Chouchou (also co-screenwriter, co-dialogist)
2005 ◘ Bab El Web (also screenwriter, dialogist; France / Algeria)
2009 ◘ Harragas (also screenwriter, dialogist; Algeria / France)
 Television Filmography
1989 ◘ Qabsa chemma / La Boîte à Chique (TV series; Algeria)
        ◘ Lemmes en Mouvement (documentary; co-direc­tor with Assia Djebar, Hamid Djellouli; Algeria)
1991 ◘ Voices of Ramadan (documentary; UK)
1994 ◘ Jours tranquilles en Kabylie (documentary; short)
1996 ◘ Donyazad et Monjane
1999 ◘ Pepe Carvalho (episode "La Solitude du Man­ager"; Spain / France / Italy)
        ◘ Alger-Beyrouth: Pour Mémoire / USA: Algiers-Beirut: A Souvenir (also screenwriter, dialogist; France / Lebanon)
2001 ◘ A Bicyclette (also co-screenwriter, co-dialogist)
2005 ◘ Babor Dzaïr Entu (22 X 26')
2008 ◘ Tamanrasset (also co-screenwriter, co-dialogist)

Encyclopedia of French film directors . . 2011.

Look at other dictionaries:

  • Merzak Allouache — Born 6 October 1944 (1944 10 06) (age 67) Algiers, Algeria Occupation Film director Years active 1976 present Merzak Allouache (born 6 October 1944) is …   Wikipedia

  • Merzak Allouache — Données clés Naissance 6 octobre 1944 Alger Nationalité  Algerie !Algérie Profession …   Wikipédia en Français

  • Gab Elamen — Gad Elmaleh Gad Elmaleh Gad Elmaleh en septembre 2006. Naissance 19 avril 1971 (38 ans) Casablan …   Wikipédia en Français

  • Gad Elmaleh — Pour les articles homonymes, voir Elmaleh. Gad Elmaleh …   Wikipédia en Français

  • Gad Emaleh — Gad Elmaleh Gad Elmaleh Gad Elmaleh en septembre 2006. Naissance 19 avril 1971 (38 ans) Casablan …   Wikipédia en Français

  • Gad el maleh — Gad Elmaleh Gad Elmaleh Gad Elmaleh en septembre 2006. Naissance 19 avril 1971 (38 ans) Casablan …   Wikipédia en Français

  • Gad Elmaleh — (2006) Gad Elmaleh (* 19. April 1971 in Casablanca) ist ein Komiker und Filmschauspieler marokkanischer Herkunft. Er besitzt neben der marokkanischen auch die französische und die kanadische Staatsbürgerschaft. Inhaltsverzeichnis …   Deutsch Wikipedia

  • Cinéma algérien — C est au cœur de la « guerre de libération » que le cinéma algérien vit le jour. Malgré de faibles échos dans les programmations occidentales, il recèle des œuvres pourtant dignes de renommée. Considérons notamment celle de Mohamed… …   Wikipédia en Français

  • Bab El-Oued City — est un film franco algérien (également co production germano suisse) réalisé par Merzak Allouache en 1994 Sommaire 1 Fiche technique 2 Distribution 3 Synopsis 4 Critique …   Wikipédia en Français

  • A bicyclette — À bicyclette À bicyclette est un téléfilm français réalisé par Merzak Allouache, en 1999, il dure 90 minutes. Fiche technique Réalisateur : Merzak Allouache Scénario : Caroline Thivel, Pierre Schoeller et Merzak Allouache Musique  …   Wikipédia en Français

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”