Cabouat, Patrick


Cabouat, Patrick
(January I, 1950, Nîmes, Gard, France - )
   He directed his first short (Parabole) at age sixteen. His movie won a prize at the San Sebastian Film Fes­tival. Having graduated with a high school diploma in Washington, DC, USA, he landed a job as a trainee director in various New York and Washington press agencies. The events of May 1968 in France gave him the opportunity to shoot documentaries. He met director Marin Karmitz, with whom he co-wrote Coup pour Coup, in which he also played, in 1971. The same year, he was hired by the research depart­ment of ORTF (French TV at the time). In 1980, he co-founded Jean-Luc Ormière's production company, Orca Productions.
 Filmography
1966 ◘ Parabole (short; also screenwriter)
1970 ◘ Albertine ou le Souvenirs parfumé de Marie-
        ◘ Rose (short; co-director with Jacques Kébadian)
1976 ◘ Chroniques de France (five shorts)
1979 ◘ Manadara (documentary; short)
        ◘ Vercors (documentary; short)
        ◘ Le Sahara après le Désert (documentary; short)
1977 ◘ Les Loulous (also screenwriter, adapter, dialogist; shot in 1975)
1999 ◘ Le Droit à l'Enfance (documentary; short)
 Television Filmography
1976 ◘ La Câblier Vercors (documentary; short)
1995 ◘ De Gaulle et la Gauche (documentary; short)
        ◘ La Reconstruction de la France (documentary; short; co-director with Henri de Turenne)
        ◘ Nathan Charansky, du Goulag au Gouvernement (documentary; short)
        ◘ Bourguiba, le combattant suprême (documentary; short)
        ◘ Panique à la Bourse: Le Krach de 1987 (documentary; short)
        ◘ Le Métier de Bourreau (documentary; short)
        ◘ Le Baccalauréat, Deux Siècles d'Epreuves (documentary; short)
        ◘ Lusillés pour l'Exemple (documentary; short)
2004 ◘ Le Mystère du Général Jaruzelski (documentary; short)
        ◘ Gauchers, des Gens à l'Envers (documentary; short)
        ◘ 1945: France Année Zéro (documentary)
        ◘ 1945: La Face cachée des Libérateurs (documentary; short)
        ◘ Grand Orient: Les Frères invisibles de la Répub­lique (documentary; short)
        ◘ France, le Roman des Années 50 (2 X 52' documentary)

Encyclopedia of French film directors . . 2011.

Look at other dictionaries:

  • Program 33 — Logo de Program 33 Forme juridique société par actions simplifiée Siège social France …   Wikipédia en Français

  • Program33 — Logo de Program33 Forme juridique société par actions simplifiée Siège social France …   Wikipédia en Français

  • Fusilles pour l'exemple — Fusillés pour l exemple Fusillés pour l exemple est un film documentaire français de Patrick Cabouat, diffusé en 2003. Sommaire 1 Synopsis 2 Fiche technique 3 Voir aussi 3.1 Bibliographie …   Wikipédia en Français

  • Fusillés Pour L'exemple — est un film documentaire français de Patrick Cabouat, diffusé en 2003. Sommaire 1 Synopsis 2 Fiche technique 3 Voir aussi 3.1 Bibliographie …   Wikipédia en Français

  • Fusillés pour l'exemple — est un film documentaire français de Patrick Cabouat, diffusé en 2003. Sommaire 1 Synopsis 2 Fiche technique 3 Voir aussi 3.1 Bibliographie …   Wikipédia en Français

  • Bibliographie sur la franc-maçonnerie — De très nombreux livres traitant de la franc maçonnerie sont publiés chaque année en langue française. Des ouvrages spécifiques sont dédiés au recueil bibliographique sur le sujet[1] et un « Salon du livre maçonnique », doté de prix,… …   Wikipédia en Français

  • La Croix sur Meuse — Lacroix sur Meuse Pour les articles homonymes, voir Lacroix. Lacroix sur Meuse …   Wikipédia en Français

  • Lacroix-Sur-Meuse — Pour les articles homonymes, voir Lacroix. Lacroix sur Meuse …   Wikipédia en Français

  • Lacroix-sur-Meuse — Pour les articles homonymes, voir Lacroix. 48° 58′ 28″ N 5° 30′ 44″ E …   Wikipédia en Français

  • Lacroix-sur-meuse — Pour les articles homonymes, voir Lacroix. Lacroix sur Meuse …   Wikipédia en Français


Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.