Amat, Jorge
(Jorge Melchor / 1949, Paris, France - )
   The son of Spanish Republican who took refuge in France in 1939, he is a bachelor of cinema and plastic arts. Some of his teachers were directors (Jean Douchet, Jacques Rivette, Jean Painlevé). In 1973, he was an assis­tant director to Fernando Arrabal's J'irai comme un Che­val fou / USA: I Will Go Like a Wild Horse / I Will Walk Like a Crazy Horse and played a small part in the film.
 Filmography
1975 ◘ La Mort de l'Utopie
1984 ◘ Clin d'œil (also screenwriter, dialogist)
1997 ◘ Les Paradoxes de Bunuel (documentary; also co-screenwriter)
2003 ◘ Voyage en Oxyplatine (documentary; also screenwriter)
2005 ◘ Olivier Olivier: Paysages intérieurs
        ◘ Dado Tagueur (documentary; also screenwriter)
        ◘ A la Recherche de Kafka (also co-screenwriter, co-dialogist)
        ◘ Laissez-les grandir ici! (documentary; co-director only)
 Television Filmography
1993 ◘ Chronicles of Hope (3 X 52' documentary; also co-screenwriter)
2003 ◘ Ciao bella ciao (documentary; also co-screenwriter)
        ◘ L'Espoir pour Mémoire (3 X 55' documentary)
        ◘ Le Trésor de Yamashita (documentary; also screenwriter)
        ◘ La Voix de Jean Moulin (documentary; also screenwriter)
2004 ◘ 20 Ans en Août 1944 (documentary; also screenwriter)
2006 ◘ La Traque de l'Affiche rouge (docu-fiction; also co-screenwriter)
2008 ◘ Sonate por un Fugitif (also screenwriter, dialogist; France / Spain)

Encyclopedia of French film directors . . 2011.

Look at other dictionaries:

  • Amat Jorge cinéaste — Jorge Amat Jorge Amat est un réalisateur de cinéma et télévision français. Né en France, fils de républicains espagnols réfugies en France, d une mère peintre catalane et d un père madrilène journaliste. Titulaire d une licence de Cinéma et Arts… …   Wikipédia en Français

  • Jorge Amat — Pour les articles homonymes, voir Amat. Jorge Amat est un réalisateur de cinéma et télévision et un photographe français. Sommaire 1 Œuvres 1.1 …   Wikipédia en Français

  • Jorge Pensi — Saltar a navegación, búsqueda Jorge Pensi (*1946 en Buenos Aires, Argentina ), es un arquitecto y diseñador industrial argentino, radicado en España. Es un exponente líder del diseño español por su reconocida labor en el diseño de mobiliario. El… …   Wikipedia Español

  • Jorge Pistocchi — Jorge Pistocchi, (n. en Buenos Aires en 1940) es un periodista, redactor, escultor e ilustrador. Carrera Se inició en la revista Pelo (1973), y fue creador y director de las revistas Mordisco (1974), Expreso Imaginario (1976 1979), Zaff!! (1980… …   Wikipedia Español

  • Amat —  Cette page d’homonymie répertorie des personnes (réelles ou fictives) partageant un même patronyme. David Amat est un joueur français de rugby à XIII. Hamzah Awang Amat est un dalang de Wayang Kulit (artiste de théâtre d ombres malaisien).… …   Wikipédia en Français

  • Josep Amat Pagès — Este artículo o sección necesita referencias que aparezcan en una publicación acreditada, como revistas especializadas, monografías, prensa diaria o páginas de Internet fidedignas. Puedes añadirlas así o avisar …   Wikipedia Español

  • Affiche Rouge — The Affiche rouge. The Affiche Rouge ( Red Poster ) is a famous propaganda poster, distributed by Vichy French and German authorities in the spring of 1944 in occupied Paris, to discredit 23 French Resistance fighters, members of the Manouchian… …   Wikipedia

  • Campeonato de España de la clase snipe — Saltar a navegación, búsqueda El Campeonato de España de la clase snipe es la competición más importante que la clase internacional snipe de vela celebra en España. Se disputa anualmente desde 1942, cuando se celebró en Vigo, donde se había… …   Wikipedia Español

  • Pierre Bourgeade — en 2008 Autres noms Pierre Malan Sabine de Surgis Jade Activités …   Wikipédia en Français

  • Denis Peschanski — Pour les articles homonymes, voir Peschanski. Denis Peschanski, né en 1954, est un historien français. En 2009, il est directeur de recherche au CNRS de 1re classe (DR1). C est également un militant politique, membre du Parti socialiste. Sommaire …   Wikipédia en Français

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”