Carré, Jean-Michel


Carré, Jean-Michel
(July 26, 1948, Paris, France - )
   He abandoned his studies in medicine (1967-1970) to enter the IDHEC (1969-1972). After graduating (directing and short departments), he co-directed his first film, a documentary, and began producing movies (1973 Nathalie Granger, Marguerite Duras; 1977 Aller-Retour, short, Monique Enckell; 1987 Inch'Allah, short, Chantal Briet, Jean-Pierre Lenoir; 1994 Les Porteurs d'Ombres électriques, short, René and Hervé Cohen; 2002 Davos, Porto Alegre et autres Batailles, documentary, Vincent Glenn; 2003 LÂme de Stax, documentary, Philippe Priestley) and TV documentaries.
 Filmography
1971 ◘ Le Ghetto expérimental (documentary; co-1974 director with Adam Schmedes)
1973 ◘ Liberté-Jean (short)
        ◘ Le Refus (short; also screenwriter)
        ◘ L'Enfant prisonnier (short; also co-screenwriter)
1978 ◘ Alertez les Bébés (also co-screenwriter, cinematographer)
1981 ◘ Votre Enfant m'intéresse (also co-screenwriter, cinematographer)
1986 ◘ On n'est pas des Minus (documentary; short)
        ◘ Contre l'Oubli / Ecrire contre l'Oubli / Against Oblivion / Lest We Forget (documentary; segment "Pour Mulugetta Mosissa, Ethiopie")
        ◘ Prière de réinsérer (documentary; short; also producer)
        ◘ Galères de Femmes (documentary; also producer)
        ◘ Don't Disturb (short; also screenwriter, producer)
1996 ◘ Visiblement je vous aime (also co-screenwriter, producer; shot in 1994)
2000 ◘ Charbons ardents (documentary; also screenwriter; shot in 1998)
2003 ◘ Lisa Alisa (video; Russia / France)
2006 ◘ J'ai très mal au travail (documentary; also screenwriter, producer, cinematographer)
 Television Filmography
1968 ◘ Feu vert pour l'Aventure—Cuba (documentary)
        ◘ Laurence (documentary; short; also producer)
        ◘ Femmes de Fleury (documentary; short; also producer)
        ◘ Les Enfants des Prisons (documentary; short; also producer)
        ◘ Les Matonnes (documentary; short; also producer)
        ◘ Le file rouge, Madagascar (documentary; short; co-director w / François Chouquet, Claude Randriamihaingo; also producer)
        ◘ Les Trottoirs de Paris (documentary; short; also producer)
        ◘ Les Clients des Prostituées (documentary; short; also producer)
        ◘ Les Récits de la Jeunesse, 1. Travail (documentary; short; also producer)
        ◘ Les Récits de la Jeunesse, 2. Famille (documentary; short; also producer)
        ◘ Les Récits de la Jeunesse, 3. Les Valeurs (documentary; short; also producer)
        ◘ Un Couple peu ordinaire (documentary; short; also producer)
1997 ◘ Bénédicte, la Vie retrouvée (documentary; short; also producer)
        ◘ L'Enfer d'une Mère (documentary; short; also producer)
        ◘ Hong Kong / Hanoï, Retour des Camps (documentary; short; also producer)
1998 ◘ Les Enfants de la Paix (documentary; short; co-director with Leslie Wiener; also producer)
        ◘ Histoire d'Enfance (documentary; short; also producer)
        ◘ Portrait d'une Génération (45 x 13' documentary; also producer)
        ◘ Les Poussins de la Goutte d'Or (documentary; short; also producer)
        ◘ Sous le Charbon, les Braises (documentary; short; also producer)
1999 ◘ Beaucoup, passionnément, à la Folie (documentary; also producer)
        ◘ Une Question de Classe(s) (documentary; also producer)
        ◘ Tower Opera (documentary; short; also producer)
        ◘ Sur le Fil du Refuge (documentary; also producer)
        ◘ Drôle de Genre (also co-screenwriter, producer)
        ◘ Koursk: Un Sous-Marin en Eaux troubles (documentary; co-director with Jill Emery; also producer)
        ◘ La Mémoire au Couteau (documentary; short; Marc Méchan, Benoît Regnard)
2007 ◘ Le Système Poutine (documentary, also co-screenwriter; France / Belgium / Switzerland)
        ◘ Les Travailleuses du Sexe et fières de l'être (documentary)

Encyclopedia of French film directors . . 2011.

Look at other dictionaries:

  • Jean-Michel Carre — Jean Michel Carré Jean Michel Carré, né en 1948, est un réalisateur, directeur de la photographie, producteur et scénariste français. Sommaire 1 Biographie 2 Filmographie non exhaustive 3 Notes 4 …   Wikipédia en Français

  • Jean-michel carré — Jean Michel Carré, né en 1948, est un réalisateur, directeur de la photographie, producteur et scénariste français. Sommaire 1 Biographie 2 Filmographie non exhaustive 3 Notes 4 …   Wikipédia en Français

  • Jean-Michel Carré — Jean Michel Carré, né en 1948, est un réalisateur, directeur de la photographie, producteur de cinéma et scénariste français. Sommaire 1 Biographie 2 Filmographie partielle 3 Bibliographie …   Wikipédia en Français

  • Jean-Michel di Falco — Leandri Biographie Naissance 25 novembre 1941 (1941 11 25) (69 ans) Marseille (France) Ordination sacerdotale 29 juin 1968 …   Wikipédia en Français

  • Jean-michel dubois — Pour les articles homonymes, voir Dubois. Jean Michel Dubois Naissance 27 août 1943 Enghien les Bains (Val d Oise) Nationalité …   Wikipédia en Français

  • Jean-Michel Carré — is a French director of television documentaries.Works (in english)*The Putin System [The Putin System. Canadian Broadcasting Corporation. URL: [http://www.cbc.ca/passionateeyesunday/feature 181107.html… …   Wikipedia

  • Jean-Michel Maldamé — Jean Michel Maldamé, né à Alger le 31 août 1939, est un théologien dominicain français. De formation universitaire aussi bien philosophique que scientifique (mathématiques et philosophie des sciences), docteur en théologie, c est un spécialiste… …   Wikipédia en Français

  • Jean-Michel Othoniel — Pour les articles homonymes, voir Othoniel (homonymie). Jean Michel Othoniel est un artiste plasticien, né en 1964 à Saint Étienne, en France. Il vit et travaille à Paris. Il a progressivement inventé un monde de liberté ultime et d’acceptation… …   Wikipédia en Français

  • Jean-Michel Dubois — Pour les articles homonymes, voir Dubois. Jean Michel Dubois Naissance 27 août 1943 Enghien les Bains (Val d Oise) Nationalité …   Wikipédia en Français

  • List of Jean Michel Jarre concerts — This is a list of major concerts and concert tours held by Jean Michel Jarre.Place de la Concorde: Main article: Place De La Concorde (concert) *July 14 1979 *Paris, France *Audience: 1 millionThe Concerts in China: Main article: The Concerts in… …   Wikipedia


Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.