Amiguet, Jean-François
(March 31, 1950, Vevey, Switzerland-)
   After graduating from Lausanne University with a degree in political science, he turned to cinema, working first as a technician, notably with Swiss directors Alain Tanner, Marcel Schupbach, and Yves Yersin. His first films were documentary shorts. In 1991, he founded with Bertrand Liechti a produc­tion company, Zagora Films S.A. Genève. Co-creator of the Vaudoise Foundation for the Cinema and of the ARC (Association Romande pour le Cinéma), he authored a book (1995 Freddy Buache: derrière l'Ecrans—Entretiens avec Christophe Gallaz et Jean-François Amiguet, Editions Payot, Lausanne, Switzer­land). In 2006, he directed for the stage a play writ­ten by Marguerite Duras (La Musica).
 Filmography
1971 ◘ Petit Film ordinaire (documentary; short; also screenwriter; Switzerland)
1973 ◘ Prolongation (docu-fiction; short; also screenwriter; Switzerland)
        ◘ Le Gaz des Champs (documentary; short; also screenwriter; Switzerland)
        ◘ La Jacinthe d'Eau (documentary; short; also screenwriter; Switzerland)
1983 ◘ Alexandre (also co-screenwriter, producer; Switzerland)
1985 ◘ Au 10 Août (documentary; Switzerland)
        ◘ La Méridienne (also co-screenwriter; France / Switzerland)
        ◘ L'Histoire du Cinema suisse (archives; Switzer­land)
1991 ◘ Le Film du Cinéma suisse (documentary; co-director)
1993 ◘ L'Ecrivain public
1997 ◘ Cinq Corners Penalty (documentary; Switzer­land)
2000 ◘ L'Echarpe rouge (short; Switzerland)
2003 ◘ Au Sud des Nuages (also co-screenwriter, co-dialogist; Switzerland / France)
2005 ◘ Entre Ciel et Terre (documentary; short; Swit­zerland)
2007 ◘ La Morsure du Citron (short; Switzerland)
 Television Filmography
1994 ◘ Temps présent (episode "Le Cinéma Pop Corn"; Switzerland)
        ◘ La Petite Histoire du Jour (forty-five shorts; Switzerland)
        ◘ Temps présent (episode "A la Recherche du Rôstigraben"; Switzerland)
        ◘ Viva (episode "Les Voltigeurs du Rêve"; Swit­zerland)
        ◘ Viva (episode "Small Is Beautiful"; Switzer­land)
        ◘ Temps present (episode "Les Vieux ont-ils des Têtes à Claques"; Switzerland)
1998 ◘ Temps présent (episode "Des Vies après la Mort"; Switzerland)
        ◘ Voilà (DRS) (episode "Par les Chemins"; Swit­zerland)
        ◘ Passe-moi les Jumelles (episode "La Face cachée de Bertrand P."; Switzerland)
        ◘ Passe-moi les Jumelles (episode "Le Secret d'Anzeindaz"; Switzerland)
1999 ◘ Passe-moi les Jumelles (episode "Le Berger, le Chanoine et le Loup"; Switzerland)
        ◘ Temps présent (episode "Lili, Gardienne de Prison"; Switzerland)
        ◘ Histoires de Fêtes (co-director; segment "L'Echarpe rouge"; Switzerland)
        ◘ Passe-moi les Jumelles (episode "Les Chalets d'Antoine"; Switzerland)
        ◘ Les Grands Entretiens (episode "Christophe Gallaz"; Switzerland)
        ◘ Les Grands Entretiens (episode "RaymondVouil-lamoz"; Switzerland)
        ◘ Passe-moi les Jumelles (episode "Louis le Sage"; Switzerland)
        ◘ Elle n'est pas belle la Vie? (episode "Gérald Metroz"; Switzerland)

Encyclopedia of French film directors . . 2011.

Look at other dictionaries:

  • Jean-François Amiguet — octobre 2005 Jean François Amiguet (né à Vevey en 1950) est un cinéaste suisse. Avec plus de dix courts métrages, quatre longs métrages et un grand nombre d émissions télévisuelles, Jean François Amiguet a su s imposer, au fil des années, dans le …   Wikipédia en Français

  • Jean-François Amiguet — (* 1950 in Vevey) ist ein Schweizer Filmregisseur und Drehbuchautor. Amiguet studierte zunächst Politikwissenschaft an der Universität Lausanne. Nach Abschluss seines Studiums wirkte er dann als Techniker bei einer Reihe von Filmen mit. Er… …   Deutsch Wikipedia

  • Amiguet — Jean François Amiguet (* 1950 in Vevey) ist ein Schweizer Filmregisseur und Drehbuchautor. In diesem Artikel oder Abschnitt fehlen folgende wichtige Informationen: Lebenslauf, Erfolge, Bedeutung Du kannst Wikipedia helfen, indem du sie… …   Deutsch Wikipedia

  • Francois Morel (acteur) — François Morel (acteur) Pour les articles homonymes, voir François Morel et Morel. François Morel, né à Flers (Orne) le 10 juin 1959, est un acteur, scénariste et chanteur français. Sommaire 1 …   Wikipédia en Français

  • François Morel (Acteur) — Pour les articles homonymes, voir François Morel et Morel. François Morel, né à Flers (Orne) le 10 juin 1959, est un acteur, scénariste et chanteur français. Sommaire 1 …   Wikipédia en Français

  • François Morel (cinéma) — François Morel (acteur) Pour les articles homonymes, voir François Morel et Morel. François Morel, né à Flers (Orne) le 10 juin 1959, est un acteur, scénariste et chanteur français. Sommaire 1 …   Wikipédia en Français

  • François morel (acteur) — Pour les articles homonymes, voir François Morel et Morel. François Morel, né à Flers (Orne) le 10 juin 1959, est un acteur, scénariste et chanteur français. Sommaire 1 …   Wikipédia en Français

  • François Morel (acteur) — Pour les articles homonymes, voir François Morel et Morel. François Morel, né à Flers (Orne)[1] le 10 juin 1959, est un acteur, scénariste et chanteur français. Sommaire …   Wikipédia en Français

  • Liste der Waadtländer Persönlichkeiten — In dieser Liste werden Persönlichkeiten des Schweizer Kantons Waadt verzeichnet. Dazu gehören im Kantonsgebiet Geborene wie auch Persönlichkeiten, die einen wichtigen Teil ihres Lebens im Kanton Waadt verbracht haben. A Jean François Amiguet… …   Deutsch Wikipedia

  • Liste der Biografien/Am — Biografien: A B C D E F G H I J K L M N O P Q …   Deutsch Wikipedia

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”