Andrieu, Michel
(January 30, 1940, Marseille, Bouches-du-Rhône, France - )
   After studying political economy, he joined the direc­tor's course at the IDHEC, the national film school of Paris. He directed a short film first. For several years, he was a part of a group of documentary filmmakers (ARC) and co-directed several feature-length documentary films. He also collaborated on other produc­tions of the group (1967-1972). In 1984, he filmed a diary on location hunting for his movie Le Voyage and for the TV show Cinéma-Cinémas. He wrote or co­wrote several TV movies (1967 L'Invention de Morel, Claude-Jean Bonnardot; 1973 Au Bout du Rouleau, Claude-Jean Bonnardot, shot in 1971) and TV series (1969 Que ferait donc Faber?, Dolorès Grassian; 1971 Mon Fils, 6 X 52', François Martin; 1975 Les Grands Dé­tectives, episode "La Lettre volée", Alexandre Astruc).
 Filmography
1964 ◘ A l'Ombre des Jours (short; also screenwriter)
1968 ◘ Le Droit à la Parole (documentary; also cinematographer)
        ◘ Ce n'est qu'un Début, Berlin (documentary; also cinematographer)
1969 ◘ Kowalsky (documentary)
1975 ◘ Fabriqué en France (documentary)
1980 ◘ Bastien, Bastienne (shot in 1978)
        ◘ Poussière d'Empire (co-director with Lam-Lê; France / Vietnam)
        ◘ Le Voyage
2000 ◘ Une Saison à Paris (documentary; also screenwriter, cinematographer; shot in 1996-2000)
        ◘ La Petite Boutique de Bernard (short; also screenwriter, cinematographer)
        ◘ Sans Retour (documentary; also cinematographer)
        ◘ Laissez-les grandir ici (documentary; short; co-director only)
 Television Filmography
1985 ◘ Néo Polar (segment "Shangai Skipper"; also co-screenwriter, co-dialogist)
1987 ◘ Le Groupe (5 X 120'; also screenwriter, dialogist)
1989 ◘ Les Vagabonds de la Bastille (also screenwriter, dialogist)
        ◘ Le Peloton d'Exécution / Firing Squad (Canada / France)
        ◘ Mary Higgins Clark: Weep No More, My Lady / Ne pleure pas, ma Belle (also screenwriter, director; Canada / France)
1994 ◘ Notre Histoire (also screenwriter, dialogist)
        ◘ L'Aquarium de San Diego (documentary; seven shorts)
1996 ◘ Le R.I.F. (episode "L'Île des Loups"; also screenwriter, dialogist, actor)
        ◘ Images et Sciences (documentary; twelve shorts)
        ◘ Le Gospel selon Liz McComb (documentary; also screenwriter)
1998 ◘ Un Jour au Garage (documentary; also screenwriter, cinematographer)
        ◘ Pièces et Main d'œuvre (documentary; also screenwriter, cinematographer)
        ◘ Un Siècle d'Ecrivains (documentary; episode "Boris Pasternak"; also screenwriter)
        ◘ Une Saison à Paris (documentary; also screenwriter; shot in 1996-2000)
        ◘ Pes Vacances de Clémence (also co-screenwriter; episode "Attention Moteur")
2001 ◘ Le Dernier Jour d'un Condamné (short; also screenwriter, cinematographer, actor)
2003 ◘ L'Ultime Particule (documentary; shot in 2001-2003)
2008 ◘ Les Vacances de Clémence (also co-screenwriter, co-dialogist)

Encyclopedia of French film directors . . 2011.

Look at other dictionaries:

  • Michel Margairaz — est un historien de l économie français, spécialiste de l’histoire économique de la France contemporaine. Depuis la rentrée 2009, il est titulaire de la chaire d histoire économique et sociale créée par Marc Bloch à l Université Paris 1 Panthéon… …   Wikipédia en Français

  • Michel-georges micberth — Autres noms Eric Asudam, Freuslon, Mic Berthe, Mathurin Hémon... Activité(s) Editeur, écrivain, pamphlétaire, anthologue… Naissance 12 août, 1945 Tours (Indre et Loire)  France …   Wikipédia en Français

  • Michel-Georges Micberth — Pour les articles homonymes, voir Berthe. Michel Georges Micberth …   Wikipédia en Français

  • Julie Andrieu — Pour les articles homonymes, voir Andrieu. Julie Andrieu Naissance 27 février 1974 (1974 02 27) (37 ans) Paris …   Wikipédia en Français

  • Pierre Andrieu (XXe siecle) — Pierre Andrieu (XXe siècle) Pour les articles homonymes, voir Andrieu. Pierre Andrieu est un critique gastronomique français. Collaborateur de Curnonsky, il est l auteur de nombreux ouvrages dans le domaine du vin et de la gastronomie.… …   Wikipédia en Français

  • Pierre andrieu (xxe siècle) — Pour les articles homonymes, voir Andrieu. Pierre Andrieu est un critique gastronomique français. Collaborateur de Curnonsky, il est l auteur de nombreux ouvrages dans le domaine du vin et de la gastronomie. Publications Sachons boire. Paris, Les …   Wikipédia en Français

  • Pierre Andrieu (XXe siècle) — Pour les articles homonymes, voir Andrieu. Pierre Andrieu est un critique gastronomique français. Collaborateur de Curnonsky, il est l auteur de nombreux ouvrages dans le domaine du vin et de la gastronomie. Publications Sachons boire. Paris, Les …   Wikipédia en Français

  • Josy Andrieu — Pour les articles homonymes, voir Andrieu. Josy Andrieu est une chanteuse française qui a vu le jour le 7 mars 1939 à Marseille. Dès l’âge de huit ans, elle étudie la danse classique à l’Opéra d’Avignon, André Bernard qui deviendra son mari, crée …   Wikipédia en Français

  • René Andrieu — (1920 Beauregard (Lot) Paris 1998) est un homme politique, journaliste et écrivain français. Licencié ès lettres, il s engage dans la Résistance pendant la Seconde Guerre mondiale. Officier des Francs tireurs et partisans dans le Lot, il est… …   Wikipédia en Français

  • Prix Jacques Andrieu — Le Prix Jacques Andrieu est une course hippique de trot monté se déroulant fin janvier sur l hippodrome de Vincennes. C est une course de Groupe II (depuis 2010) réservée aux chevaux de 5 à 10 ans, ayant gagné au moins 160 000 €, mais n… …   Wikipédia en Français

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”