Arcady, Alexandre
(Arcady Brachlianoff / March 17, 1947, Algiers, Algeria-)
   A former actor (1972 Avoir Vingt Ans dans les Aurès, René Vautier) and stage director, he shot his first TV movie at age twenty-seven and his first feature film five years later. In 1977, he co-created with Diane Kurys a production company, Alexandre Films, that co-financed all their films. His son is director Alex­andre Aja.
 Filmography
1979 ◘ Le Coup de Sirocco (also co-screenwriter, co-adapter, co-dialogist, co-producer)
        ◘ Le Grand Pardon (also co-screenwriter, co-producer)
        ◘ Le Grand Carnaval (also co-screenwriter, co-producer)
1985 ◘ Hold-Up (also co-screenwriter)
1987 ◘ Dernier Eté à Tanger (also co-screenwriter, co-dialogist, delegate producer)
1989 ◘ L'Union sacrée (also co-screenwriter, co-adapter, co-dialogist, co-producer)
        ◘ Pour Sacha / USA: For Sasha (also co-screenwriter, co-dialogist, co-producer)
        ◘ Le Grand Pardon II / USA: Day of Atonement (also co-screenwriter, co-producer)
1995 ◘ Dis-moi oui . . . (also co-screenwriter, co-producer)
1997 ◘ K (also co-screenwriter, co-dialogist, co-producer)
2000 ◘ Là-bas . . . mon Pays (also co-screenwriter, co-dialogist, co-producer)
2002 ◘ Entre Chiens et Loups / USA: Break of Dawn (also co-screenwriter, co-dialogist, co-producer)
2004 ◘ Mariage mixte (also co-screenwriter)
2008 ◘ Tu peux garder un Secret? (also co-screenwriter)
 Television Filmography
1974 ◘ Hôtel Baltimore
1976 ◘ Don Juan Lenêtre sur

Encyclopedia of French film directors . . 2011.

Look at other dictionaries:

  • Alexandre Arcady — Alexandre Arcady, né Arcady Egry[1] le 17 mars 1947 à Alger, est un réalisateur français, pied noir. Sommaire 1 Biographie 2 Filmographie sélective …   Wikipédia en Français

  • Alexandre Jouan-Arcady — Alexandre Aja Pour les articles homonymes, voir Alexandre et Aja. Alexandre Aja Nom de naissance Alexandre Jouan Arcady Naissance 7 août 1978 …   Wikipédia en Français

  • Alexandre Aja — Nombre real Alexandre Jouan Arcady Nacimiento 7 de agosto de 1978 (33 años) París, Francia Ocupación …   Wikipedia Español

  • Alexandre Aja — (* 7. August 1978 in Paris als Alexandre Jouan Arcady) ist ein französischer Regisseur, Drehbuchautor und Filmproduzent. Alexandre Aja ist der Sohn von Alexandre Arcady, einem französischen Filmemacher, und der Filmkritikerin Marie Jouan. Bereits …   Deutsch Wikipedia

  • Alexandre (homonymie) — Alexandre Cette page d’homonymie répertorie les différents sujets et articles partageant un même nom. Pour les articles homonymes, voir Saint Alexandre et Saint Alexandre. Alexandre est un nom propre qui peut désigner Sommaire …   Wikipédia en Français

  • Alexandre (patronyme) — Alexandre Cette page d’homonymie répertorie les différents sujets et articles partageant un même nom. Pour les articles homonymes, voir Saint Alexandre et Saint Alexandre. Alexandre est un nom propre qui peut désigner Sommaire …   Wikipédia en Français

  • Alexandre Films — est une société de production cinématographique française fondée par Alexandre Arcady pour financer principalement ses films et ceux d Alexandre Aja. Films produits Sex o no sex (1974) ¿... Y el prójimo? (1974) Le Coup de sirocco (1979) Cocktail… …   Wikipédia en Français

  • Alexandre Aja — Pour les articles homonymes, voir AJA et Jouan. Alexandre Aja …   Wikipédia en Français

  • Alexandre Aja — Infobox actor imagesize = name=Alexandre Aja birthdate = Birth date and age|1978|8|7|df=y birthplace = Paris, France occupation = Film director and screenwriter birthname = Alexandre Jouan Arcady networth = spouse= Laïla MarrakchiAlexandre Aja… …   Wikipedia

  • Alexandre Lvovitch Narychkine — Portrait du prince Narychkine Le prince Alexandre Lvovitch Narychkine (en russe : Александр Лвович Нарышкин), né en 1760, décédé en 1826, est un aristocrate russe qui fut grand chambellan, directeur général du théâtre impérial de 1799 à 1819 …   Wikipédia en Français

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”