Doillon, Jacques


Doillon, Jacques
(March 15, 1944, Paris, France - )
   A former post office worker, he became an appren­tice (1966 Trans-Europ-Express, Alain Robbe-Grillet, France / Belgium; Le Volcan interdit, documentary, Ha-roun Tazieff; 1967 Mexico, Mexico / Soy México, documentary, François Reichenbach, France / Mexico) and then full editor (1969 Paris Top secret, Pierre Roustang; 1970 Trop Petit mon Ami / UK: Ticky / USA: Too Small My Friend, Eddy Matalon; 1971 Le Feu sacré, Vladimir Forgency). A film director since 1969, he played in a few movies (1974 L'Inventaire, short, Gébé; 1985 Elle a passé tant d'Heures sous les Sunlights . . . , Philippe Garrel; 1988 Les Ministères de l'Art, TV documentary, as himself, Philippe Garrel; 2004 Bâtons d'Encens pour Mizoguchi, documentary, as himself, Noël Simsolo; 2005 Un Couple parfait, Nobuhiro Suwa, France / Japan) and TV documentaries (1998 Jacques Doillon— Les Mots, l'Emotion, Anne Brochet, Françoise Dumas; 2007 Dominique Laffin, Portrait d'une Enfant pas sage, Laurent Perrin).
 Filmography
        ◘ Trial (short; also screenwriter)
        ◘ On ne se dit pas tout entre Epoux (short)
        ◘ Vitesse oblige (short; also screenwriter)
        ◘ La Voiture électrique / La Voiture électronique (short)
1971 ◘ Bol d'Or (short; also screenwriter)
        ◘ Tous Risques (short)
1973 ◘ L'An 01 (co-director with Alain Resnais, Jean Rouch)
        ◘ Les Demi-Jours (short)
        ◘ Laissés pour Compte (short)
        ◘ Autour des Filets (short; also screenwriter)
        ◘ Les Doigts dans la Tête / USA: Touched in the Head (also co-screenwriter, co-dialogist, producer)
        ◘ Un Sac de Billes (also co-screenwriter, co-adapter, co-dialogist)
1979 ◘ La Femme qui pleure / USA: The Crying Woman (also screenwriter, dialogist, co-producer, actor)
        ◘ La Drôlesse / USA: The Hussy (also screenwriter, dialogist, co-producer)
1981 ◘ La Fille prodigue / USA: The Prodigal Daughter (also screenwriter, dialogist)
        ◘ La Pirate (also screenwriter, dialogist)
        ◘ La Vie de Famille (also co-screenwriter, co-dialogist)
        ◘ La Tentation d'Isabelle (also co-screenwriter, co-dialogist)
        ◘ La Puritaine (also co-screenwriter, co-dialogist)
        ◘ Comédie! (also co-screenwriter, co-dialogist)
        ◘ La Fille de Quinze Ans / USA: The 15 Year Old Girl (also co-screenwriter, actor)
        ◘ La Vengeance d'une Femme (also co-screenwriter, co-dialogist)
        ◘ Le Petit Criminel (also screenwriter, dialogist)
        ◘ Contre l'Oubli / Ecrire contre l'Oubli / Against Oblivion / Lest We Forget (documentary; short; segment "Pour Anstraum Aman Villagran Mo­rales, Guatémala")
        ◘ Amoureuse (also co-screenwriter, co-dialogist; France / Canada)
        ◘ L'Amoureuse (TV movie theatrically released; France / Canada; shot in 1987)
        ◘ Pe Jeune Werther / UK: Young Werther (also screenwriter, dialogist)
1994 ◘ Du Fond du Coeur, Germaine et Benjamin (shortened theatrically released version of a TV movie; also adapter)
1996 ◘ Ponette / USA: Ponette (also co-screenwriter)
1998 ◘ Trop (peu) d'Amour (also co-screenwriter)
1999 ◘ Petits Frères (also screenwriter, dialogist)
2001 ◘ Carrément à l'Ouest (also screenwriter, dialogist)
2003 ◘ Raja (also screenwriter, dialogist; France / Morocco)
2008 ◘ Le Premier venu (also screenwriter, dialogist; France / Belgium)
 Television Filmography
1983 ◘ Monsieur Abel
1985 ◘ Mangui, Onze Ans peut-être (documentary)
1990 ◘ Pour un Oui ou pour un Non (medium-length)
1993 ◘ Un Homme à la Mer
1995 ◘ Un Siècle d'Ecrivains (documentary; episode "Nathalie Sarraute")

Encyclopedia of French film directors . . 2011.

Look at other dictionaries:

  • DOILLON (J.) — DOILLON JACQUES (1944 ) Tout en revendiquant, depuis plus de vingt ans, une certaine marginalité, Jacques Doillon a toujours été au centre des passions qui ont agité le cinéma français, qu’il s’agisse d’en louer la délicatesse appliquée à la… …   Encyclopédie Universelle

  • Jacques Doillon — Données clés Naissance 15 mars 1944 Paris Nationalité Française Profession Réalisateur Films notable …   Wikipédia en Français

  • Jacques Doillon — (* 15. März 1944 in Paris) ist ein französischer Filmregisseur und Drehbuchautor. Leben Er begann seine Karriere als Schnittassistent, es folgten mehrere Kurzfilme als Regisseur. Sein erster eigener Langfilm folgte 1974 mit Die Finger im Kopf. Es …   Deutsch Wikipedia

  • Jacques Bonnaffé — en août 2008 Données clés Nom de naissance …   Wikipédia en Français

  • Jacques Higelin — en concert lors du 5e festival aux Zarbs d Auxerre en juillet 2007 Nom Jacque …   Wikipédia en Français

  • Jacques Bonnaffe — Jacques Bonnaffé Jacques Bonnaffé interprète l Oral et Hardi d après Jean Pierre Verheggen Jacques Bonnaffé est un acteur français né le 22 juin 1958 à Douai dans le Nord …   Wikipédia en Français

  • Jacques Doillon — (born 15 March 1944 in Paris, France) is a French film director.Filmography* Raja (2003) starring Pascal Greggory * Carrément à l Ouest (2001) * Petits frères (1999) * Trop (peu) d amour (1998) starring Lambert Wilson * Ponette (1996) starring… …   Wikipedia

  • Doillon — ist der Familienname folgender Personen: Jacques Doillon (* 1944), französischer Filmregisseur und Drehbuchautor Lou Doillon (* 1982), französische Schauspielerin Diese Seite ist eine Begriffsklärung zur Unterscheidung mehre …   Deutsch Wikipedia

  • Jacques — Jacques, die französische Form des männlichen Vornamens Jakob. Bekannte Namensträger sind: Inhaltsverzeichnis A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z …   Deutsch Wikipedia

  • Jacques Déniel — (né en 1953) est un programmateur, directeur de salle et de Festival de cinéma. Sommaire 1 Biographie 2 Concerts Quai des Brumes à Brest 1978/1985 3 Les Rencontres Cinématographiques de Dunkerque …   Wikipédia en Français


Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.