Favre, Bernard


Favre, Bernard
(June 7, 1945, Enghien-les-Bains, Val-d'Oise, France - )
   Born of a long line of blacksmiths, he filmed two shorts for the Musée des Arts et Traditions popu­laires. A projectionist, he frequented the French Cin­ematheque before learning editing. He directed his first feature film in 1983.
 Filmography
1972 ◘ Les Techniques de Charpente au Moyen-Âge (documentary; short)
        ◘ La Fabrication du Collier de Cheval dans le Niver­nais (documentary; short)
1977 ◘ La Rue de l'Enfer (documentary; also screenwriter)
1983 ◘ La Trace (also co-screenwriter, co-adapter, co-dialogist)
1989 ◘ Vent de Galerne 1793 (also co-screenwriter, co-adapter, co-dialogist; France / Canada)
1991 ◘ L'Entraînement du Champion avant la Course (also screenwriter, adapter, dialogist)
1997 ◘ Pondichéry, dernier Comptoir des Indes (also co-screenwriter)
 Television Filmography
1979 ◘ La Montagne dispersée (documentary)
1982 ◘ Pavillon 13 (documentary)
1991 ◘ Les Années algériennes (4 x 60' documentary)
        ◘ Versant sud de la Liberté (2 x 60' documentary)
        ◘ Museum d'Histoire naturelle (20 x 35')
        ◘ Syrie Mémoire et Civilisation (documentary)
1995 ◘ L'Image de la Science (DVD documentary)
        ◘ De Gaulle, où es-tu? (documentary)
        ◘ Bois d'Amont (documentary; short)
        ◘ Un Hiver dans la Tourmente (Canada / France)
        ◘ De la Vidéo au Multimédia
2000 ◘ Faust Vs Mephisto (documentary; also screenwriter)
2002 ◘ La Surface de Réparation (also co-screenwriter, co-dialogist)
        ◘ Bien né mal né (Eugénisme d'Etat / Eugénisme familial) (2 x 55' documentary; also screenwriter)
        ◘ Julien Duvivier, Cinéaste des Désillusions (documentary)
2007 ◘ Edgar Faure, l'Enragé du bien public (documentary)

Encyclopedia of French film directors . . 2011.

Look at other dictionaries:

  • Bernard Challandes —  Spielerinformationen Geburtstag 28. Juli 1951 Geburtsort Le Locle,  …   Deutsch Wikipedia

  • Bernard Kouchner — à l Assemblée nationale, le 11 décembre 2007 Mandats …   Wikipédia en Français

  • Bernard Pichon — Bernard Pichon, né le 2 avril 1947, est un producteur journaliste suisse de radio, de télévision et de presse écrite et un écrivain vaudois. Sommaire …   Wikipédia en Français

  • Bernard Favre d'Echallens — (born in 1950) is a French businessman. He has been in Korea since 2000 as President and CEO of Thales Korea, the local Korean subsidiary of the international defense and commercial electronics group. On March 21, 2006cite… …   Wikipedia

  • Bernard Challandes — est un entraîneur de football suisse né le 26 juillet 1951[1] au Locle en Suisse. Il est marié et père de quatre enfants. Il commence sa carr …   Wikipédia en Français

  • Bernard Berrian — Minnesota Vikings – Nr. 87 Wide Receiver Geburtsdatum: 27. Dezember 1980 Geburtsort: Barcelona, Spanien Größe: 1,85 m …   Deutsch Wikipedia

  • Favre — Cette page d’homonymie répertorie les différents sujets et articles partageant un même nom. Favre est un patronyme porté par les personnalités suivantes (par ordre alphabétique) : Patronyme Aimé Favre (1722 1810), curé d Hotonnes et député… …   Wikipédia en Français

  • Bernard Duchatelet — Professeur émérite, Bernard Duchatelet a enseigné à l Université de Bretagne Occidentale (Brest), de 1968 à 1995, la littérature française des XIXe et XXe siècles. Sommaire 1 Synthèse 2 Travaux 2.1 Articles …   Wikipédia en Français

  • Claude Bernard — Pour les articles homonymes, voir Bernard. Claude Bernard Naissance …   Wikipédia en Français

  • Jules Favre — Pour les articles homonymes, voir Favre. Jules Favre photographié en 1865 par Nadar. Jules Gabriel Claude Favre, né à Lyon, le 21 …   Wikipédia en Français


Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.