Félix, Louis


Félix, Louis
(Donatien Gilles Louis Félix / Au­gust 8, 1920, Toulouse, Haute-Garonne, France - )
   He began shooting his first amateur films with a Pathé-Baby camera at age thirteen and made his professional debut as a cameraman of shorts in 1938. In the early 1940s, he was studying to become an engineer when he met cinematographer Nicolas Hayer. He resumed his film career taking part in the shooting of a movie on the liberation of Paris. Hired as a cameraman and reporter for "France Libre Ac­tualités", he filmed the advances of the allied armies into Germany. Then he worked as cinematographer (1947 L'Ecole des Facteurs / UK and USA: School for Postmen, Jacques Tati). In 1951, he gave up reports to direct shorts and feature films.
 Filmography
1951 ◘ Mon Ami Pierre (documentary; short; co-director with Paula Neurisse)
1957 ◘ Ce Sacré Amédée (also co-adapter, dialogist, producer; shot in 1955)
1959 ◘ Chaleurs d'Eté / UK and USA: Heat of the Sum­mer (also producer)
1961 ◘ Heures chaudes / UK and USA: Hot Hours (also producer)
1963 ◘ Hold-Up à Saint-Trop' / USA: Play Boys (also producer; shot in 1960)

Encyclopedia of French film directors . . 2011.

Look at other dictionaries:

  • Felix-Louis Calonder — (* 7. Dezember 1863 in Schuls; † 14. Juni 1952 in Zürich), von Trins GR, war ein Schweizer Politiker (FDP). In den Jahren 1891 1913 war er im Graubündner Grossen Rat, 1896 und 1899 Präsident. Er wurde am 12. Juni 1913 als erster und bisher… …   Deutsch Wikipedia

  • Felix-Louis de Narp — Félix Louis de Narp Félix Louis de Narp (né le 19 avril 1786 mort en 1844) était un militaire français du XIXe siècle promu général de brigade par le roi des Belges Léopold Ier, lorsqu il servait en Belgique, parmi les officiers français… …   Wikipédia en Français

  • Félix-Louis De Narp — (né le 19 avril 1786 mort en 1844) était un militaire français du XIXe siècle promu général de brigade par le roi des Belges Léopold Ier, lorsqu il servait en Belgique, parmi les officiers français envoyés dans ce jeune pays en 1833 pour… …   Wikipédia en Français

  • Félix-louis de narp — (né le 19 avril 1786 mort en 1844) était un militaire français du XIXe siècle promu général de brigade par le roi des Belges Léopold Ier, lorsqu il servait en Belgique, parmi les officiers français envoyés dans ce jeune pays en 1833 pour… …   Wikipédia en Français

  • Felix-Louis Calonder — Mandats Conseiller fédéral suisse 1913 – 1919 Prédécesseur …   Wikipédia en Français

  • Felix-louis calonder — Felix Louis Calonder, homme politique suisse, né le 7 décembre 1863, décédé le 14 juin 1952, bourgeois de Trin (Grisons), conseiller fédéral de 1913 à 1920. Parti radical démocratique …   Wikipédia en Français

  • Félix-Louis de Narp — (né le 19 avril 1786 mort en 1844) était un militaire français du XIXe siècle promu général de brigade par le roi des Belges Léopold Ier, lorsqu il servait en Belgique, parmi les officiers français envoyés dans ce jeune pays en 1833 pour… …   Wikipédia en Français

  • Felix Louis L'Herminier — Félix Louis L Herminier Félix Louis L Herminier, né le 18 mai 1779 à Paris et mort le 25 octobre 1833 à Paris, est un pharmacien et un naturaliste français. Il fait des études de chimie et d histoire naturelle à Paris avant de partir… …   Wikipédia en Français

  • Félix Louis Leullier — Félix Louis Leullier, né en 1811 et mort à Paris 1882, est un peintre de scènes religieuses français. Il est inhumé au cimetière du Père Lachaise dans la 42e division. Biographie Félix Louis Leullier étudie dans l atelier d Antoine Jean Gros[1].… …   Wikipédia en Français

  • Félix Louis Leullier — (1811 1882) was a French painter who painted mostly religious subjects. He studied under the Romantic artist Antoine Jean Gros. [http://www.bjumg.org/collections/old masters/centuries 18 19/leullier.htm] …   Wikipedia


Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.