Audry, Jacqueline
(September 25, 1908, Or­ange, Vaucluse, France - June 22, 1977, Poissy, Yvelines, France)
   The great-niece of Gaston Doumergue, who was French president from 1924 to 1931, she was briefly an antiquarian before starting in films as a script girl in 1932. After working as an assistant director (1938 Le Roman de Werther / Werther, Max Ophuls; 1939 L'Esclave blanche / USA: Pasha's Wives, Marc Sorkin; Jeunes Filles en Détresse, G. W. Pabst; 1940 Les Mu­siciens du Ciel, Georges Lacombe; Elles étaient Douze Femmes, Georges Lacombe; Paris-New York, Yves Mi-rande, Claude Heymann; 1942 L'Assassin a peur la Nuit, Jean Delannoy), she directed a short, Les Chevaux du Vercors. She died in a car crash. Her husband, screenwriter and journalist Pierre Laroche (1902-1962), and her sister, writer and playwright Colette Audry (1906-1990), wrote several of her feature films.
 Filmography
1943 ◘ Les Chevaux du Vercors (short; documentary)
1946 ◘ Les Malheurs de Sophie
1949 ◘ Sombre Dimanche / Australia: Gloomy Sunday (also songwriter)
        ◘ Gigi
1950 ◘ Minne, l'Ingénue libertine / USA: Minne
1951 ◘ Olivia / USA: The Pit of Loneliness
1954 ◘ Huis clos / USA: No Exit
        ◘ La Caraque blonde (shot in 1952-1953)
1956 ◘ Mitsou
        ◘ La Garçonne
        ◘ C'est la Faute d'Adam / UK: In Six Easy Lessons L'Ecole des Cocottes
1960 ◘ Le Secret du Chevalier d'Eon / Storie d'amore proibite / Il cavaliere e la zarina (France / Italy)
        ◘ Les Petits Matins
        ◘ Cadavres en Vacances / Pas si folles les Guêpes (shot in 1961)
1967 ◘ Fruits amers / Frutti amari (also co-screenwriter, co-adapter; France / Italy / Yugoslavia)
1969 ◘ Le Lis de Mer (unreleased)
 Television Filmography
1965 ◘ Le Bonheur conjugal (113 X 26')
1973 ◘ Le Grand Amour de Balzac (7 X 52'; co-director with Wojciech Solarz; France / Poland)

Encyclopedia of French film directors . . 2011.

Look at other dictionaries:

  • Audry, Jacqueline — (1908 1977)    Director and screenwriter. One of the early female directors, Jacqueline Audry got her start writing screenplays and assisting for the likes of Jean Delannoy and Max Ophuls. Her sister Colette was a playwright who also occasionally …   Guide to cinema

  • Audry, Jacqueline — (1908 1977)    Director and screenwriter. One of the early female directors, Jacqueline Audry got her start writing screenplays and assisting for the likes of Jean Delannoy and Max Ophuls. Her sister Colette was a playwright who also occasionally …   Historical Dictionary of French Cinema

  • AUDRY (J.) — AUDRY JACQUELINE (1908 1977) Dans l’immédiat après guerre, c’est la cinéaste française, la seule qui put reprendre le flambeau laissé par Alice Guy et Germaine Dulac. Elle le maintint avec talent et persévérance jusqu’à l’arrivée de la nouvelle… …   Encyclopédie Universelle

  • Jacqueline Audry — Pour les articles homonymes, voir Audry. Jacqueline Audry est une réalisatrice française, née le 25 septembre 1908 à Orange dans le Vaucluse et morte le 22 juin 1977 à Poissy dans les Yvelines (accident de la route). Elle est élève au lycée… …   Wikipédia en Français

  • Audry — ist der Familienname folgender Personen: Colette Audry (1906–1990), französischer Dramaturg und Romancier Jacqueline Audry (1908–1977), französische Filmregisseurin Pierre François Audry de Puyraveau (1773–1852), französischer Politiker Audry… …   Deutsch Wikipedia

  • Jacqueline Danno — Données clés Nom de naissance Jacqueline Aimée Marcelle Danno Naissance 27 novembre 1931 (1931 11 27) (79 ans) Le Havre, France Nationalité …   Wikipédia en Français

  • Jacqueline Audry — Infobox actor name = Jacqueline Audry imagesize = caption = birthname = birthdate = September 25 1908 birthplace = Orange, Vaucluse, France deathdate = death date and age|1977|06|22|1908|11|25 deathplace = Poissy, Yvelines, France othername =… …   Wikipedia

  • Audry — Cette page d’homonymie répertorie les différents sujets et articles partageant un même nom. Audry est un prénom masculin. Patronymie Jacqueline Audry (1908 1977), réalisatrice française Pierre François Audry de Puyraveau (1773 1852), politique… …   Wikipédia en Français

  • Jacqueline — Cette page d’homonymie répertorie les différents sujets et articles partageant un même nom. Jacqueline est un nom propre qui peut désigner : Sommaire 1 Prénom 2 Sainte chrétienne …   Wikipédia en Français

  • Colette Audry — Pour les articles homonymes, voir Audry. Colette Audry Activités Dramaturge, romancière, scénariste et dialoguiste Naissance 6 juillet 1906 Orange …   Wikipédia en Français

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”